Начало ЗДРАВЕ Д-р Димитров:Диабетът се лекува грешно

Д-р Димитров:Диабетът се лекува грешно

809

Грешката се състои в това, че веднага започват да дават на пациента инсулин и така задстомашната жлеза „измързелява“ и спира да отделя хормона, а хората остават на доживотна терапия

Има ли психични причини за наднорменото тегло и диабета? В какво се изразява психотерапията при затлъстяване и захарен диабет? Това е темата в днешния брой на в. “Доктор”.

А мой събеседник е д-р Ивайло Димитров – специалист по психиатрия, психотерапия и хомеопатична терапия. Член на Българския лекарски съюз и Българската хомеопатична организация. Директор на Балканския офис на организация ЕСАД (Европейски градове срещу наркотиците). Д-р Димитров е единственият европеец – член на международен екип от лекари и изобретатели, който е разработил и създал т.нар. Индивидуална диамантена скенер терапия (Individual Diamand Scaner Therapy). През септември миналата година той се сдоби с патент за тази революционна нелекарствена терапия, както и с един от всички пет апарата за цял свят, използвани в тази технология. Читателите на в. “Доктор” познават д-р Димитров от предишни публикации, в т.ч. и във връзка с лечение с български хомеопатични продукти, особено на различни зависимости.

– Д-р Димитров, какво ви провокира да се заемете с лечение на наднорменото тегло по нов ефективен метод?

– Наднорменото тегло се оказва един от най-големите проблеми на човешката цивилизация и най-страшният за решаване проблем. Тъй като изобилието от евтини, но опасни за здравето храни вече стана стандарт и модел в западното общество и цивилизация. На практика вече има цели вериги от магазини, които продават небезопасни за здравето и живота храни. И за съжаление вече започна да се създава мултикултурна общност от хора, които употребяват във все по-нарастващи количества от това, което се предлага по магазините, което се рекламира по медиите, т.е., говорим за нов модел и начин на живот в 21 век. Най-големият проблем е в това, че хората започнаха да стават все по-резистентни към това да не чуват гласа на собственото си тяло.

Ние все по-малко внимание обръщаме на това, което е заложено в нашата религия, в националните ни обичаи за хранене. Имам предвид тези 2 пъти годишно по 40 дни в православието, заложени в нашата вяра, предназначени за разтоварване на нашия хранителен режим, на тялото и емоциите ни. И на практика все повече се превръщаме в хора, немарливи към собственото си здраве. Донякъде си има обяснение, голяма част от хората в България работят много напрегнато, за недостатъчно пари и може би затова не са много мотивирани да се хранят здравословно. Те отиват в магазините и купуват храна, която е с доста съмнителна хранителна стойност.

Да не говорим, че голяма част от моделите на хранене са доста вредни и опасни. Ние използваме изключително много мазни храни, страшно много захари и въобще нямаме периоди на детоксикация. Големият проблем тук е, че задръстваме организма си целогодишно и въобще не се сещаме колко много ни е необходим поне един ден в седмицата, в който да се придържаме към намалено, изчистващо хранене.

Другият важен момент е, че не обръщаме внимание на факта, че голяма част от храната ни е киселинна. Така на практика нарушаваме алкално-киселинния баланс в тялото си, а именно оттук възниква и големият проблем с наднорменото тегло. В тази връзка искам да разкажа нещо интересно на читателите. При едно от пътуванията ми до Китай открих много добър модел, който китайците прилагат от хиляди години за почистване на телата си веднъж на 6 месеца. От понеделник до петък заедно с храната, която консумират, съобразена със здравословното хранене, естествено, те изяждат по 5 ябълки всеки ден. На 6-ия ден пият само вода, а вечерта правят детоксикация с английска сол, разтворена във вода. Всъщност, вечерта, някъде към 18-20 часа, пият по една чаша вода с чаена лъжичка английска сол, а в 22 часа приключват този разтоварващ режим със сока от 5 лимона и 5 лъжици зехтин (смесени и изпити на гладно).

На практика се случва изключително бързо изчистване на всичко, което е свързано с бактерии, паразити и токсини. Така в рамките само на 4 часа организмът изхвърля по 3 килограма отрови от червата си.

– Д-р Димитров, обяснете всичко това от психологическа гледна точка.

– Проблемът с наднорменото тегло от психологическа гледна точка може да се обясни в няколко посоки. Едната е т.нар. “хиперфагия”, т.е. безконтролното изяждане на огромни количества храна. Напоследък все повече млади хора – и мъже, и жени в България са с наднормено тегло, дори млади мъже на 25 години са вече с коремчета. А поглъщането на такива големи количества храна е с цел намаляване нивото на стреса. Заедно с това се поглъщат и все по-нарастващи количества алкохол, пак за намаляване нивото на стреса. Т.е., на практика се получава проблем, при който всъщност разтоварването от голямото напрежение в 21 век, от стреса, се купира с неправилни модели за справяне.

– Защо стресът провокира поглъщане на такива големи количества храна?

– Нивото на стреса нараства страшно много и хората по един доста първичен начин търсят нещо, което да ги “поуспокои”. Т.е., намираме все по-дефектни модели за “справяне”, без да търсим позитивните модели за справяне. На всеки мой пациент с такъв проблем аз казвам: ако бих могъл, в рецептата на първо място бих изписал “активност”. Активност във всички аспекти. Физическа активност на ниво задвижване на всички антистресови ензими и хормони в тялото. На ниво емоционална и психическа активност бих искал да предложа всичко, което е свързано с балансиран начин, но не и преразход на енергия. Нещо, за което напоследък все повече започва да се говори в света. Аз отделям страшно много внимание на това човек да бъде балансиран в разхода си на енергия. За да може всъщност по този начин да балансира и приходът на енергия. Нека си го кажем, всъщност говорим за т.нар. жизнена енергия. Едно от нещата, които разбираме под това понятие, е всъщност увеличената възможност да бъдем комуникативни. Наричаме го още здраве – и психическо, и физическо. Само че на едно следващо ниво забравяме, че всъщност жизнената енергия е и залог за продължителност на живота.

Т.е., не само за качеството, но и за продължителността на живота

И ако тръгнем в тази посока, ще разберем, както Хипократ е казал, че храната може да е нашето лекарство и лекарството – наша храна.

Но, както казах и ще го подчертая, храната може да бъде и начин, който да ни гарантира качество и продължителност на живота. В древни времена нашите прародители са си вземали последно сбогом и когато им е идвал моментът – са затваряли очи. Не като сега, умираме главно от насилствена смърт, хипертония, рак и безкрайно много болести.

– Това ли е базата, върху която изграждате терапията си за борба с наднорменото тегло?

– Да, точно това е базата. Затова създадохме хомеопатичен препарат, чрез който тръгнахме да се справяме в трите части на проблема: от една страна, много бързото разграждане на мастните депа в организма (и на по-късни етапи изчистване на целулита); разграждането и изчистването на токсините и на трето място – изхвърляне на излишните телесни течности.

На практика обхванахме и трите части на проблема наднормено тегло. Но по този начин решаваме и нещо, което хората често забравят – това е развитие на диабет. Т.е., на практика тази терапия даде възможност на голяма част от хората да не развият придружаващите наднорменото тегло заболявания – диабет, разширени вени, хемороиди, затлъстяване на черния дроб и т.н., и т.н. Когато давам интервюта в различни медии, аз много държа да се разбере следното: крайно време е всеки човек да се научи най-после да бъде изключително отговорен за собственото си здраве и живота си.

– Което не е толкова трудно?

– Не е трудно. Просто иска се желанието за промяна и да държиш нещата в свои ръце. Да имаш ясното усещане, че ти контролираш, а не се оставяш на естественото течение на живота. Защото, ако се оставиш, ти вече губиш битката за собственото си здраве, а и за качеството си на живот.

– Какъв е психологическият профил на захарния диабет?

– Аз съм забелязал, че когато при мен идват хора, особено в начални стадии на диабета, това са изключително тревожни хора. Независимо дали са деца, млади хора или вече в активна възраст.

Изключително тревожни хора, несправящи се с нивото на емоционалния стрес в живота си.

Относно терапията, която прилагаме в този случай, съвместяваме два хомеопатични продукта, за да можем освен всичко друго, да ограничим тревожността, да успокоим човека. Искам да изтъкна нещо особено важно: в основата на всички заболявания в човешката цивилизация (като изключим хирургичните проблеми, които са остри), т.е. 95% от болестите всъщност се дължат на неправилно изразходване на жизнената енергия. И оттам тръгва развитието на болестите, които са ни заложени генетично от нашите родители.

– В своя статия говорите за, цитирам: ”актуалния, но неосъзнат конфликт на личността по отношение на диабета”. Разяснете ни го.

– Големият проблем всъщност е, че много от хората носят в себе си конфликти, които не разрешават поради това, че не могат да осъзнаят къде точно в техния живот нещата са объркани. Преживяването на този конфликт става на подсъзнателно ниво, а неговото неосъзнаване води до развитие на диабет. Аз имам доста примери всекидневно в практиката си за хора, които търсят начин да се справят. Осъзнавайки проблема и търсейки решение за справянето му, ние заедно стигаме до много бързо балансиране и стабилизиране на кръвно-захарния профил.

– Можете ли да дадете по-конкретни препоръки в това отношение?

– Най-важното нещо е човек първо да заяви необходимостта от промяна, това е на първо място. На второ място е любопитството за това: ако искам да се променям, какво бих искал да направя. Кои са нещата, които бих искал да постигна оттук нататък. И на трето място е нещо, на което българинът все още трудно реагира – това е усещането за свобода. Усещането за свобода, но не като слободия, а като форма за усещане за собствена територия на твоите възможности, цели и мисия в живота. Става дума за психологически модели, които аз развивам с всеки от пациентите си, за да може всъщност човекът да получи усещането за лекота в днешния ден. И спокойно да може да планира бъдещето си оттук-нататък, приключвайки с всичките си емоционални и психологически проблеми от миналото.

– Защо стресът покачва кръвната захар?

– Все още в медицината трудно приемаме, че стресът създава много силна киселинност на реакцията в организма. И на практика, подкиселявайки организма, той реагира чисто физиологично с увеличаване нивото на кръвната захар. Например случва се едно физиологично покачване нивото на кръвната захар, когато ядем много сладки неща и много плодове. Това, както казах, е физиологично покачване, което се случва всеки ден при всеки прием на храна. Но когато става дума за стрес, имайте предвид, че той действа по същия начин. За съжаление обаче в случая вече говорим за хронично натрупване на тези киселинни продукти в организма и създаване на постоянно ниво на дебалансираност, т.е. на повишаване на кръвната захар. Това всъщност е реакция на несправяне на човека със стреса в неговото ежедневие.

– Д-р Димитров, милиони хора по света страдат от захарен диабет и те се увеличават, смятате ли, че традиционната медицина бърка по отношение алгоритмите на лечение?

– Да, категорично бърка. Бих казал, че традиционната медицина прави най-голямата грешка и оттам, за съжаление, вкарва хората доживотно в една заместваща терапия. Грешката се състои в това, че тя веднага започва да дава инсулин. А инсулинът е най-примитивният начин “за справяне”, тъй като, ако се дава на задстомашната жлеза хормонът, който тя естествено изработва, тя просто измързелява и спира да го отделя във времето. На практика правим тези хора доживотно зависими, както всеки наркоман е зависим от неговата дрога. Пак казвам, за съжаление.

По същия начин и при високо кръвно налягане много хора доживотно пият хапчета. А това, което ние предлагаме и постигаме с хомеопатията, е точно обратното – стимулираме задстомашната жлеза да произвежда отново инсулин. Т.е., ние я активираме, както вече няколко пъти споменавам, всичко е въпрос на активност. За мен това е основното, въпреки че знам колко скептици има в лекарското съсловие. Нека си кажем обаче, че нас така ни обучават още в университета, а когато станем преподаватели, така обучаваме и нашите студенти.

Т.е., как да го кажа, това е един вид инвестиция в дефектни модели, които за съжаление не са променяни. И въпреки това през последните 10-15 години все повече се работи в тази посока. Вече има много университети по света, които предлагат съвсем различен поглед върху диабета, върху раковите заболявания също. Знам, че е трудно, но виждам и съм убеден, че до края на 21 век нещата и погледът върху здравето на човека ще бъдат съвсем различни.

– Преди около месец се върнахте от посещение в Индия. Предполагам пак свързано с работата ви. Какво интересно и любопитно можете да споделите с читателите?

– Аз от доста време работя върху една сериозна тема. Преди няколко години преподавах в Петербургския държавен университет, където се запознах с хирург, който от 35 години е хомеопат, казва се д-р Сергей Баракин. Искам да кажа, че имам уникалния шанс да работя с него. Той сега работи по много добър модел, заради който и аз бях в Индия в клиника в столицата Делхи. Бях поканен от собственика на тази клиника и приех тази покана, защото от няколко години имаме близък контакт. Наблюдавам наши общи пациенти, ефектът от лечението е изключително добър, но смятам, че е още много рано да се говори за това. Освен това имах среща с колегите, с които работим и прилагаме т.нар. Индивидуална диамантена скенер-терапия.

Диамантената скенер-терапия е революция

“Горе-долу десетина години разработвахме тази изключително интересна технология. Всъщност, създадохме модел, който за нас е не просто революция, а следващо ниво в медицината. Тъй като на базата на мозъчните вълни правим цялостно сканиране на организма – на всички органи, системи и тъкани. И така стигаме до проблемите, включително какви са причинителите за съответната болест, до ДНК ниво, правим хистологични изследвания също. И всичко това се случва само на база мозъчни биовълни. Първата част от терапията е работа с апарата. Оттам-нататък, втората част е нещо като невероятно интересна компютърна игра.

Поставя се каска на главата, точно като във фантастичните филми. И на практика самият процес е създаване на звуков и светлинен образ, който да възстанови отново нормалното функциониране и трептене на функциите на мозъка. Става дума за трептене на кристали, което възстановява дебалансираните функции. Не забравяйте, че мозъкът е диригент на нашето тяло и неговото правилно функциониране и контрол водят до стабилизирането на всички органи и системи. И до тяхното балансиране.

Вижте, аз го разказвам по доста елементарен начин, за да стане ясно на читателите, иначе е доста сложно за обяснение. Искам обаче да отбележа, че в създаването на тази технология участваха голям екип от физици, биохимици, лекари… Най-стряскащото за съвременната медицина е, че не се използват лекарства. На практика се използва целият ресурс на мозъка за възстановяване”, обясни д-р Димитров.

На практика с тази технология може да се балансира абсолютно всичко в организма. Правени са експерименти, при които е установено, че се случва подмладяване, опъване на кожата. На всички континенти има само по един от апаратите, с които се работи по тази технология.

“Аз съм единственият притежател за Европейския съюз, просто защото участвам в екипа, който разработваше продукта. Пак ще кажа, споделяйки опит с колегите, ние сме шокирани от все повече и повече различни неща, които разрешаваме като здравословни проблеми.
Много пъти при мен са идвали пациенти с диагнози, които не се потвърждават, дори се оказват странни. Например няколко момичета, студентки в Германия, които правят припадъци, идват с диагноза епилепсия. Но се оказва, че имат дисбактериоза на червата. Съответно стабилизираме начина на хранене и изведнъж припадъците изчезват. Нали ви казах, доста абсурдни неща – неясни диагнози, неправилно поставени…

Много се радвам, че имам уникалния шанс да работя и да познавам лекари, които търсят начини да помогнат на пациентите си, а не са в ролята просто на служители на една система, която всъщност се възползва от здравето на хората. Все повече лекари търсим начини да помагаме на нашите пациенти, без да им вредим. И смятам, че това е нещото, което ще бъде духът на лекаря в 21 век”, обобщи специалистът.