Начало ВЕСТИ „Солуган“ убива в морето следващите дни, пазете се!

„Солуган“ убива в морето следващите дни, пазете се!

667

Близо 20 плажа са най-опасни за туристите по родното Черноморие, отчитат всяка година спасителите. Причините са дънните ями или мъртвото вълнение .

Колкото по-дълъг е плажът, толкова по-страшно става, пише „Стандарт“.  На ивицата в Златни пясъци в морето се влиза на плитко, но изведнъж става дълбоко до 1-1,20 метра. Опасно е и на плажа в „Кабакум“, особено на 100-200 м от Дома на журналиста, където е пълно с изненадващи подводни ями. Сред рисковите места е и брегът в курорта Камчия, който е близо 2 км, но само 600 м са охраняема зона. През август става много опасно там, където река Камчия се влива в морето и създава водовъртежи и подводни течения.

От Илинден /2 август по стар стил/ морето стана опасно.
Морето през август се обръща и става коварно, изведнъж без причина, дори и без вятър, е предупреждавал много пъти чрез „Стандарт“ пенсионираният вече спасител на властта Божо Банков. Той е вадил от морето близо 4 десетилетия както хора от народа, така и управници от времето на Тато на плажа на ЦК и Министерския съвет в „Дружба“ /сега Св. Св. Константин и Елена/. Опитът му през годините е показал, че „мъртвакът“ идва от фазата на Луната – пълнолуние в съчетание с горещниците през деня.

Щом нощем изгрее пълна месечина, внимавайте и си отваряйте очите на четири, съветваше младата смяна ветеранът. Според него, докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре и надолу – все едно си в бързо течаща река и няма излизане. Само джет може да изтегли давещия се при мъртво вълнение.
Колкото заливът е по-хубав и тих, толкова водата върти силно като центрофуга, предупреждава бившият спасител.

Практически съвети, как да разпознаем мъртво вълнение и как да се спасим!

С оглед на това, че всеки гледа към морето, е хубаво да си припомним, че то не е “до колене”…

Ако знаете тази информация, споделете я с приятелите си! Това е явление, което можете да наблюдавате и от плажа. А ако не сте виждали, в следващите 2 минути ще разберете как можете да спасите живота си.

Ако видите празно и тихо пространство между вълните (както в снимката тук), не си позволявайте да влизате във водата.

Мястото между двете стрелки, всъщност е мъртвото вълнение, за което алармираме. Това е много силно течение, което няма да ви позволи да се върнете на брега, а ще ви завлече доста навътре в морето.

За да излезете от него, не трябва да се съпротивлявате, а да следвате едно просто правило, което може да ви помогне да излезете от прегръдката на водата и да стъпите отново на суша. Идеята е, че не трябва да се паникьосвате и да се борите с мъртвото вълнение. То “действа” на около 100 метра от брега – това е и разстоянието, на което обикновено може да ви отдалечи. След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ.