Начало ВЕСТИ Чудесна новина и нова победа за Мая Манолова в името на хората!

Чудесна новина и нова победа за Мая Манолова в името на хората!

513

Отлична новина за всички работещи българи дойде преди минути от 44-ото Народно събрание. Депутатите гласуваха на първо четене важни промени в Кодекса на труда, които ще санкционират и дисциплинират работодателите и ще прекратят порочната практика за неизплащане и дълго бавене на дължимите трудови възнаграждения на служителите си.

„За“ промените гласуваха 138 народни представители от всички парламентарни групи, предаде агенция „Фокус“.

Предложенията за тези промени внесе още през месец април омбудсманът Мая Манолова. Тогава тя призова депутатите да помогнат да бъде прекратено „модерното робство“ у нас и подкрепи исканията си със смущаваща статистика.

Оказа се, че неизплатените заплати в страната са между 30 и 90 милиона лева всяка година.Мая Манолова за победата над ЧСИ-тата: Плащаме си дълговете, но без да ни дерат още 3 кожи  Мая Манолова коментира първата стъпка от победата в битката й за ограничаването на правомощията на ч… Jul 11 2017 skafeto.com

С приемането на новите текстове в Кодекса на труда се увеличават правомощията на Главната инспекция по труда, която вече ще действа като изпълнителна агенция и ще може да извършва проверки на некоректните работодатели и да им издава задължителни предписания.

Промените ще се отразят и на Гражданския процесуален кодекс, като работниците вече ще могат да изискват бързо издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на влезли в сила предписания на инспекцията по труда. По този начин те ще могат да изискват в кратък срок дължимите им суми, без да им се налага да водят съдебни дела.

Ще бъдат увеличени и възможностите на Фонда за за гарантиране на вземанията на работници и служители. Той ще може да изплаща такива задължения до три месеца след откриването на производство по несъстоятелност на работодателя и вписването на това съдебно решение в Търговския регистър. Фирмите, които дължат заплати и обезщетения пък няма да имат право да участват в държавните поръчки нито като изпълнители, нито като подизпълнители./За жената