Начало ЗДРАВЕ 5 лекарства, които в никакъв случай не трябва да комбинирате!

5 лекарства, които в никакъв случай не трябва да комбинирате!

459

В живота на всеки човек идва време, в което започва да пие повече от две лекарства. Или се случва да се лекуват повече от две заболявания

Или още по-накратко – все някога става така, че е необходимо да съчетаем лекарства, поради един или друг проблем.

Ние всички знаем, че не може да смесваме определени лекарства с чай, други не могат да се пият с мляко.

И много голяма част от лекарствата не бива да се смесват с алкохол. Наясно ли сме как да е правилно и здравословно да се комбинират лекарства?

Днес ще ви разкрием 5 неособено благоприятни съчетания на лекарства. Това е информация, която знае почти всеки фармацевт. И също така, информация, която ни казват в аптеките, и която е записана в упътванията на лекарствата, но ние рядко обръщаме внимание.

 

Ето кои двойки лекарства не бива да се пият заедно!

1. Антидепресанти и обезболяващи

Много често се пренебрегва това правило. Случва се така, че човек, който употребява антидепресант придобива някаква хронична болка, и започва да пие обезболяващи. Тази комбинация не е добра дори и за кратко време. Доста е опасно особено ако комбинацията е диазепам и обезболяващо. Това предизвиква изменения във функционалната архитектура на човешкия мозък.

И още! От едно скорошно проучване на холандски лекари става ясно, че комбинация от тези две два вида лекарства предизвиква гастроинтестинално кървене. В резултат на взаимодействието им има не само риск от вътрешни кръвоизливи, но неприятни странични ефекти, като тревожност, повишена телесна температура, ускорен пулс и дишане.

 

2 . Лекарство против кашлица и лекарство против алергии

Имате два избора – идете на лекар и разберете защо кашляте. Ако кашлицата е алергична, започнете лечение с лекарствата, които лекарят ви е изписал. Ако кашляте, тъй като сте настинали, лекувайте се с рецепти от народната медицина.

Защо?

Защото, лекарствата против кашлица и тези, които лекуват алергии имат един и същ състав.

И тъй като – доказано е, че леките форми на обикновената, неалергична кашлица успешно се лекуват с рецепти от алтернативната медицина.

Ако комбинирате тези две лекарства ще предозирате с някоя от основните им съставки, които често имат седитивен ефект. И след това ще се чудите защо постоянно ви се спи или се чувствате уморени.

 

3. Антикоагуланти и аспирин

Антикоагулантите се считат за достатъчно сериозни лекарства и се продават само с рецепта. Те са предвидени за намаляване на образуването на кръвни съсиреци в артериите.

Аспиринът може да се купи във всяка аптека без рецепта. Аспирин се пие при болка, използва се и в козметиката.

Въпреки това, много хора не знаят, че това лекарство също разрежда кръвта и е известно като антитромбоцитен агент. Когато аспирин се взима заедно с антикоагулант, общият им ефект може значително да увеличи шансовете за развитие на вътрешно и външно кървене.

 

4. Обезболяващи и успокоителни

Ако сте приели тези лекарства по едно и също време, ще се увеличи значително токсичния им ефект. Такива свръхдоза може значително да намали и дихателната и сърдечна честота, понякога до смъртоносни нива.

 

5. Парацетамол и опиати

Въпреки популярността им, тези лекарства биха могли да бъдат много опасни, ако се приемат в количества, превишаващи препоръчителната доза.

Често хората се опитват да увеличат ефекта на парацетамола с кодеин, или лекарства които съдържат кодеин. Заради упойващият ефект на кодеина и възможната му комбинация с парацетамол и други обезболяващи, беше спряно производството на едни доста популярни хапчета за кашлица – Кодтерпин.

Малко след това производителите сами започнаха да смесват парацетамол с кодеин. Такива лекарства са сиропът Акодеин, Солпадеин, Ацефеин, паракофдал и др. Да, болката може да мине бързо от тях, но черният дроб няма да ви благодари. Избягвайте да пиете тези лекарства повече от 2-3 дни.

Не забравяйте да четете внимателно упътването на лекарствата, и особено – ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ.

Тази част от листовката е задължителна за хората, които приемат повече от едно лекарство.

 

Източник: За жената