Начало ВКУСНО Купувам си патладжани, правя си тази марина и ги кисна в нея,...

Купувам си патладжани, правя си тази марина и ги кисна в нея, мозък става направо. Лошото е, че свършва много бързо

1033
Сподели

Тези патладжани ще бъдат готови след 3- 5 дни, но започвате да ги ядете още на следващия ден, тъй като са много вкусни!

 

За маринатата се нуждаете от:

0,5 литър вода

80 грама 9% оцет

5 броя дафинови листа

8 броя зърна черен пипер

4 броя зърна бахар

4 броя зърна карамфил

1 супена (без връх) лъжица сол

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица мед

1 супена лъжица олио

 

Приготвяне:

Започнете с водата. Излейте половин литър вода в тенджерата, а след това добавете всичко в списъка – оцет, дафинови листа, черен пипер, бахар, карамфил, сол, захар, мед и олио.

Ако забелязвате на снимката има течен мед, но вие можете да добавите и захаросан мед.

До момента почти всичко в рецептата, най-вероятно го имате у дома и може да се каже, че е на една ръка разстояние. Оставете саламурата да заври, а след това да се охлади. Сега пригответе патладжаните. Ще ви трябват 5 – 6 патладжана, не е желателно да бъдат презрели.

Обелете ги и ги нарежете на парчета, около 8-10 милиметра. Тъй като е добре да премахнете горчивината, която често присъства в патладжаните, е необходимо да ги посолите и да ги оставите за 20 минути.

В същото време, докато саламурата се охлажда, оставете горчивината да се отдели от патладжаните. Отделно вземете 2 – 3 глави чесън, почистете ги и ги нарежете на ситно. Чесънът ви е необходим за маринатата. След 20 минути премахнете излишния сок от патладжаните и ги запържете в тиган до златисто кафяво, докато омекнат. От собствения си опит можем да кажем, че е по-добре патладжаните да бъдат печени.

Добре приготвените патладжани просто се топят в устата ви. Изпържете всичките патладжани и ги оставете да се охладят, след това ги залейте със студената саламура. Можете да използвате съд за съхранение или пластмасова купа, така че да ви е по-удобно да ги съхранявате в хладилника. Тук изборът е ваш, но съдът трябва да бъде подходящ за храна.

Поставете първия ред патладжани, залейте с маринатата и поставете по 2 – 3 счукани скилидки чесън. След това подредете следващ слой патладжани и сложете чесън отново. Така използвайте всичките патладжани и чесън. Чесънът по ваше желание може да бъде и по-малко. Накрая залейте с останалата саламура. Сега оставете съда в хладилника, по рецепта след 3-5 дни патладжаните ще бъдат готови. Още след първия ден вие ще имате мариновани патладжани, но техния вкус ще бъде различен. След първия ден вкусът им е по-интензивен, но преди петия ден стават толкова невероятни, че никой не може да им устои!

 

Източник: За жената