Начало ВЕСТИ Нова измамна схема в България през лятото-И парите ще ти вземат, и...

Нова измамна схема в България през лятото-И парите ще ти вземат, и ще си останеш с пръст в устата

519

В разгара на лятото действат измамни схеми, по които брокери присвояват пари от кандидат-наематели.

 

Мнимите „брокери“ само сменят адресатите си и увеличават броя на потърпевшите, които губят средства и нерви, показва разследване на БНР.

 

Често хората забравят, че нито един брокер на имоти няма право да сключва договори за наем и да взема капаро, без да покаже нотариално заверено пълномощно за това. Двойка наематели избират апартамент в столичния квартал „Младост“. Брокерът им е поискал 400 лева като депозит и им е обяснил, че няма как на този етап да се срещнат със собственика, тъй като той е в чужбина.

„Даваме капарото, и подписваме депозитна разписка с агенцията“, разказват потърпевшите.

Оказва се обаче, че в депозитната разписка никъде не е записано, че агенцията се задължава да осигури въпросния имот в някакъв срок.

След като кандидат-наемателите звъннали на брокера и се разбрали, че сделка няма да има, си потърсили капарото.

„Парадоксът беше, че мениджърът на самата агенция живее в тази квартира. И не знам как брокерът не е наясно, че мениджърът въобще няма намерение да се изнася“.

Брокерът отказва да възстанови капарото с мотив, че кандидат-наемателите се свързали със собственика и така били нарушила правата на агенцията. Друг потърпевш подава сигнал до НАП и МВР. Схемата е следната – брокерът, въпреки че няма право да сключва договори за наем, да взема пари като капаро от кандидат-наематели, го прави и то неколкократно. Сумата, която взема от клиентите, е между 400 и 500 лева.

След това брокерът започва да обяснява на клиента, че нещо се е объркало по сделката и вместо клиентите да се настанят в имота, който са запазили, те започват да си търсят парите. Парите не се връщат или ако се върнат, неустойка не се изплаща, защото не е имал право да взема пари и да сключва договори и на нито един от клиентите не е представил нотариално заверено пълномощно за това. Мениджърът на агенцията Тодор Николов каза, че на служителя, който е прилагал тази схема, ще бъде наложено „административно наказание“ и я определи като „грешка“. Той допълни, че брокерите имат право да осъществяват огледи, да проучват пазара и да консултират, но не и да разписват договори.

Договорът за наем се разписва между две страни, сред които брокерът не фигурира. Страните са наемател и наемодател. Това са двете страни, които имат право по закон да разписват договор за наем. Виолета Желева – говорител на Софийската районна прокуратура, съобщи, че има образувана преписка по сигнали на граждани за лице, което се представя за брокер, отдаващ под наем имот. МВР е докладвало резултатите от проверката по случаите в прокуратурата.

С прокурорско постановление е образувано наказателно производство. Държавният обвинител е сметнал, че има данни за измама, която е осъществена при условията на продължаващо престъпление. Това означава, че има няколко деяния спрямо различни пострадали, извършени на различни дати през юли, обясни Виолета Желева. Наказанието за измама е лишаване от свобода от 1 до 6 години./За жената