Начало ВКУСНО Искате ли домашна моцарела? Лесна рецепта, само за 30 минути!

Искате ли домашна моцарела? Лесна рецепта, само за 30 минути!

300

Продукти:

4 литра мляко

1 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина , разтворена в 1/4 чаша вода със стайна температура

1/4 ч.л. мая за сирене

1 чаена лъжичка морска сол

Начин на приготвяне:

Изсипвате прясното мляко в голям съд. Загрейте на тих огън до 55 градуса. Разбърквайте бавно и постоянно. След като млякото достигне до 55 градуса, добавете лимонената киселина и разбъркайте добре. Когато млякото достигне до 88 градуса, добавете маята за сирене и разбъркайте. Именно тогава млякото ще започне да се сгъстява.

След като стигне до 90 градуса, се разбърква много внимателно и бавно. Когато сместа стане 95-105 градуса отстранете от огъня и се оставя да престои 5 минути.

С лъжицата извадете „каймака“ в купа. Ако в съда има суроватка, изсипете я отново в тенджерата. След това поставете моцарелата в микровълнова фурна за 60 секунди. Ако отново пусне суроватката, извадете я и я добавете към останалата суроватка.

Отново поставете в микровълновата суроватката за 30-40 секунди. Изсипете изварата. Поръсете сиренето със сол и поставете в микровълновата за още 30-40 секунди. Изсипете излишната суроватка. В този момент сиренето трябва да е много горещо и повече ще изглежда като разтопена моцарела. Разстелете сиренето и го сгънете на три. След това можете да го разделите на топки. Ако искате да запазите в хладилника за по-късно, поставете в купа със студена вода.

 

Източник: За жената