Начало ВЕСТИ Винаги правете това преди да използвате банкомати! Предупреждение от полицията!

Винаги правете това преди да използвате банкомати! Предупреждение от полицията!

319
Сподели

Заплаха от скимери

Полицията предупреждава, че заплахата нараства за хората, които използват банкомат. Когато използвате банкомати, за да получите пари или дори само за да проверите салдото си, първо трябва да направите едно важно нещо, преди да поставите банковата си карта.

 

Трябва да проверите за устройство, наречено „Скимер“. Мошеници използват скимери, за да откраднат информацията за вашата банкова карта. След като разполагат с тази информация, те могат лесно да откраднат пари от банковата ви сметка. Измамите с това устройство стават все по-разпространени, тъй като новата 3D технология за печат прави скимерите по-евтини и по-лесни за изграждане. Какво е Скимер?

Скимерът е електронно устройство, което поставят или с него заменят слота на банкомат за вписване на кредитни карти. Скимерите могат да получат номера на вашата карта. За да получат вашия ПИН, мошениците често са настроили малка камера или приставка. Цената на тези системи на черния пазар е между 10 000 лв. и  20 000 лв. Скимерите вече се правят по-лесно от появата на 3D печат.

Как да разпознаем скимера ?

Най-добрият начин да проверите за скимер е когато поставите картата вътре в четеца на слота и да приложите леко сила, като се опитате да размърдате четеца. Всеки път, когато използвате банкомат, трябва да дръпнете леко картата. Ако четецът на картата се разтресе или размърда, трябва да избягвате използването на този банкомат и да предупредите банката.

 Как да се предпазите: Проверете устойчивостта на четеца на картата. Ако е хлабаво и нестабилно, не я използвайте. Винаги покривайте ръката си, когато въвеждате своя ПИН код По-добре е да използвате банкомати, които са добре осветени или в рамките на деня. Измамниците често използват прикритието на тъмнината, за да инсталират и премахнат скимери Потърсете скрити камери. Потърсете всичко, което може да има малка дупка или слот за поставяне на камера, особено ако е насочено към клавиатурата. Регистрирайте се за активност по имейл / SMS в своята финансова институция. Ако дори интуитивно усетите или заподозрете нещо, не използвайте този банкомат и вместо това намерете друго място. Моля, споделете този полезен съвет с приятелите и семейството си, за да ги предупредите!

 

Източник: За жената