Начало ЗА ДОМА Не можах да си позная ютията: блести като огледало! А вчера мислех...

Не можах да си позная ютията: блести като огледало! А вчера мислех да я хвърлям! Ех тая мама, все вади някой фокус от ръкава!

345
Сподели

Без значение колко скъпа е ютията ви, в определен момент всеки се натъква на проблема с въглеродните отлагания по нея. Но не се отчайвайте! В тази статия ще научите как да почистите лесно и бързо ютията с подръчни средства .

 

Почистете ютията с импровизирани средства

 

Първо трябва да се запасите с всичко необходимо. Ще ви трябва едра готварска сол , парафинови свещи , мека кърпа , водороден пероксид , кибритена кутия , оцет , сапун , сода и лакочистител . Всичко това го има в дома на всяка домакиня. Да започваме!

Внимание! Използвайте всички описани методи на свой собствен риск, в някои случаи рискувате да повредите ютията, така че бъдете внимателни!

Метод 1

Върху плътна хартия изсипете малко едра сол.

Загрейте добре ютията и минете с нея върху кристалите на солта, докато отлаганията изчезнат. За най-добри резултати добавете към солта ситно настърган парафин от свещта.как да почистите ютиятаМетод 2

Обвийте свещта с плътна памучна кърпа . След това излъскайте със свещта горещата ютия. Парафинът ще се стопи, така че трябва да наклоните ютията така, че восъкът да капе в предвартиелно приготвен съд. Важно е да запомните това, защото, ако восъкът попадне в дупките на ютията, по-късно може да съсипе дрехите при гладене. След почистването трябва да отделите остатъците от восък и мръсотия.

Метод 3

Сложете шепа сол в тензух и внимателно втрийте върху нагорещената ютия. Нагарът бързо ще излезе.

Метод 4

Можете да използвате кибрит . Необходимо е да нагреете ютита и почистете върху страната със сяра на кутията кибрит. По-добре е да вземете нова кутия кибрит, за да може слоят сяра да е непокътнат.

Метод 5

Вземете шишенце водороден прекис , навлажнете памучен тампон с него и натрийте долната част на ютията, за да премахнете въглеродните отлагания. Бъдете внимателни, тъй като ще се отдели неприятна миризма, така че е по-добре да отворите прозорците. Нагарът ще се обели и може лесно да бъде отстранен с влажна кърпа.

Метод 6

С ацетон или оцет навлажнете памучен тампон и натъркайте работната повърхност на ютията. След отстраняване на лака от ютията, избършете я с парче вата. Ако отлагането не се е премахнало, изключете ютията, оставете  я да изстине малко и я поставете през нощта върху напоено с оцет парче. Нагарът ще се размекне и ще може лесно да бъде отстранен с мека кърпа.как да почистите ютията

Метод 7

В железариите можете да си купите специален молив за почистване на отлагания върху ютията. За да го използвате, трябва да нагреете ютията и да натъркате с молива. След това избършете с мека кърпа. Ако сте избрали качествена писалка, ютията ще бъде чиста като нова, по-гладка и лесно ще се плъзга.  Посочените по-горе методи са подходящи също и за почистване на тефлонови ютии. Въпреки това за такива деликатни повърхности има и друг, по-щадящ начин.как да почистите ютията

Метод 8

Необходимо е да нагреете ютията и да натъркате мястото на замърсяванията със сапун. Този метод е особено ефективен за пресни петна .как да почистите ютията

Метод 9

Ако по повърхността на ютията случайно е останал залепен полиетилен , тогава той лесно може да се отстрани с лакочистител.как да почистите ютията

Метод 10

Можете да използвате и сода за хляб . Необходимо е да я смесите с вода,да навлажните със сместа памучен тампон и да натъркате с кръгови движения хладната ютия. След това изплакнете повърхността с гъба, натопена в чиста вода , и избършете с мека кърпа.как да почистите ютията

Важно е да се помни, че никога не трябва да почиствате ютията с груби абразиви или нож. Това вреди на работната й повърхнос и може да доведе до по-нататъшни проблеми.

Също така всички знаем, че превенцията е по-добра от поправката. Ето защо след всяка употреба на ютията я избърсвайте с мека кърпа.

 

Източник: За жената