Начало ЗДРАВЕ Видите ли това растение, бягайте надалеч! Предизвиква фатални последици върху кожата, обриви,...

Видите ли това растение, бягайте надалеч! Предизвиква фатални последици върху кожата, обриви, мехури и слепота

394

Това е билката с официално латинско наименование е Heracleum mantegazzianum Somm (Хераклеум), и очевидно се е появила отново в Унгария.

В предупреждението, което циркулира в социалните мрежи се казва следното:

 

Снимките са страшни! Тази билка, която започва да се разпространява в Унгария и все още не се знае къде другаде я има, е доста опасна – виждат се от снимките последствията, а е достатъчно само да докоснете листа и на мястото се появяват рани, подобни на изгаряния – продължават месеци, а трайно остава по кожата тъмно петно.Израства от 2-5 метра височина и има хубав бял цвят.

Токсините на билката са канцерогенни, ако приближите до окото, настъпва слепота, която не може да се лекува. Много е трудно да се излекувате. Избягвайте тази опасна билка, ако я срещнете. Дори и в специализираната литература се посочва, че това е билка, която може би има най-опасната отрова. Предизвиква фатални последици по кожата, т.е. обриви, мехури и понякога огромни петна. Предизвиква слепота. Ако кожата влезе в контакт с тази билка първо я зашитете от слънчева светлина и незабавно посетете лекар.

 

Източник: За жената