Начало ВКУСНО Всички приятелки искат тайната ми рецепта: ТОВА запазва доматите ми свежи чак...

Всички приятелки искат тайната ми рецепта: ТОВА запазва доматите ми свежи чак до Нова година! Като току-що откъснати от градината!

292

Не, не използвам нито сол, нито оцет, нито вода. Без мариноване или стерилизиране!

Доматите ми остават стегнати и свежи, като току-що набрани от градината. Всички се изненадват, когато на Нова година поднасям пресни, а не оранжерийни домати!

пресни домати през зимата

За да направите рецептата, изберете месести домати с по-малък размер – не смачкани или увредени по друг начин.

Как да запазим доматите свежи: 5-6 ч.л. горчица на прах домати ПРИГОТВЯНЕ: Стерилизирайте бурканите. Измийте доматите и ги подсушете добре. Със суха и чиста лъжица щедро гребнете от горчицата и изсипете на дъното на сухите буркани. Опитвайки се да не ги натискате един към друг, подредете доматите на 1 слой, като ги поставите с частта, където е била дръжката, нагоре. Отново поръсете с горчица. Повторете слоевете до запълване на бурканите. Накрая поръсете с още малко горчица и затворете с капаците (стерилни и сухи). След това внимателно наклонете буркана и леко го претъркаляйте по масата, за да се разпредели равномерно горчицата. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Етеричните масла, които се съдържат в горчица, потискат размножаването на гнилостните бактерии, което позволява на доматите да останат свежи. Опитайте тази година да приготвите една част от доматите така – няма да ви разочароват!

 

Източник: За жената