Начало КЛЮКАРНИК Карма на думите-Не бива да споделяте плановете си!

Карма на думите-Не бива да споделяте плановете си!

408

Важно е да запомните, че ако вие критикувате някого, вземете лошата карма и лошите качества на характера на човека. Така действа законът на кармата.

 

И също така придобивате…

 

Важно е да запомните, че ако вие критикувате някого, вземете лошата карма и лошите качества на характера на човека. Така действа законът на кармата.

И също така придобивате качествата на личността, която хвалим. Затова Ведите казват винаги да се говори за Бог и за светиите и да се възхваляват. Това е най-лесният начин да придобиете божествени качества. Това означава, че ако искате да придобиете някои качества само трябва да прочетете за някой светец, който ги притежава, или с някой да ги обсъдите.

Отдавна е отбелязано, че придобиваме качествата на този човек, за който си мислим и говорим. Затова дори и западните психолози препоръчват да се мисли и да се говори за успешни и хармонични хора. Но колкото повече проявяваме егоизъм и завист, толкова по-трудно можем да говорим за някой добър човек.

Ние трябва да се научим да не критикуваме никого. Лекар споделя, че имал пациент, който по хороскоп в определена година трябвало да има сериозно заболяване, но всичко у него било наред. Лекарят го попитал какво е започнал да прави през тази година.

Той заявил, че дал обет да не критикува хората. И наистина забелязал, че животът му се е подобрил, а неговата духовна практика достигнала ново ниво.

Тези, които ни критикуват, ни дават своята положителна карма и вземат нашата лоша. Мъдреците винаги са вярвали, че е добре, когато ни критикуват.

Как си взаимодейства речта с нашата карма?

В „Махабхарата“ се казва, че ако нещо сте планирали, или искате нещо да направите, не говорете на никой за това. Щом го кажете с 80% е по-малко вероятно, че това ще се случи, особено ако сте споделили със завистлив, алчен човек. Защо хората, които говорят малко и лаконично постигат повече?

Те не губят енергия. Друго просто правило , свързано с речта – ако сме направили на някой нещо добро и сме се похвали пред друг, в този момент ние губим положителна карма и всичките плодове на благочестие, които сме си заработили с този акт.

Самохвалковците постигат малко. Ето защо ние никога не трябва да демонстрираме своите достижения, тъй като в този момент губим всички плодове, които сме спечелили преди това.

… Нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната.

(Матей 6: 3)

 

Източник: За жената