Начало ВЕСТИ Днес българската православна църква почита паметта на светия, убит заедно с войниците...

Днес българската православна църква почита паметта на светия, убит заедно с войниците си

253
Сподели

Пресветата Българска православна църква почита днес паметта на Св. мчк Андрей Стратилат и с него 2593 мъченици, както и на Преп.

 

Теофан Нови Атонски. По време на царуването на жестокия гонител на християните Максимиан в Сирия имало един храбър войник на име Андрей.

 

Той тайно вярвал в Христа. Императорът го назначил за стратилат (военачалник) и го изпратил да воюва. Андрей имал малка войска, но сам давал пример на безстрашие и научил войниците си да вярват в Бога и да се уповават на неговата сила. След като удържал бляскава победа, той се върнал в Сирия.

Там завистливи хора донесли на управителя, че Андрей е християнин. Тогава го повикали на съд и го предали на изтезания, измъчвали и войниците му. Тъй като Максимиан знаел, че целият народ уважава Андрей, той се побоял да го накаже смъртно и го освободил, но писал на управителя да намери за него друга вина. Св. Андрей с войниците си отишъл в киликийския град Тарс да приемат св. Кръщение. Тогава управителя на Сирия известил в Тарс, че той уж тайно избягал с войниците си, като се разбунтувал. Изпратена била потеря и всички били избити. Телата им били погребани от Тарския и Верийския епископи.

 

Източник: За жената