Начало ВЕСТИ Как една приятна екскурзия до Гърция се превърна в кошмар за тези...

Как една приятна екскурзия до Гърция се превърна в кошмар за тези българи и едва не завърши смъртоносно!

397
Сподели

Приятна екскурзия до гръцкия остров Закинтос едва не завърши смъртоносно за няколко пловдивчани и още десетина наши сънародници.

Заради пишман организатори и водачи членове на българската група едва са били спасени в бурните води в морето при опит да се върнат с лодките си до първоначалното си местонахождение.

 

Въпросната екскурзия с цел – каяк в морски води в Гърция , била организирана от софийската туристическа агенция Kayak Venture .

През цялото време обаче водачите демострирали учудваща некомпетентност и непредпазливост, която едва не довела до трагични последствия за участниците в преживяването.

Записахме се няколко пловдивчани, а цялата група наброяваше около 15 души, разказва пред „Трафик Нюз“ един от преживелите ужаса – Атанас Петков . Доколко тази агенция е официално лицензирана, не зная – не сме видели документи. Пътуванията им до Гърция с цел каяк са едноседмични. Решихме да опитаме, цената беше изгодна. Ние тръгнахме със собствен автомобил и добре че го направихме, защото разбрахме, че водачите Румен и Бебо не са искали да пускат климатик в буса. Представете си 1000 км пътуване в жегите. Предполагам, целта им е била да направят някакви икономии, пък и този бус, натоварен с хора и лодки, сигурно не може да се движи с климатик, допълва Атанас Петков.

Неволите обаче тепърва започвали. Оказало се, че групата била доста разнородна – съставена от хора с различни възможности и подготовка. Имало и жени, и деца. Още първия ден направихме преход с каяците от 16 км. За подготвен човек не са проблем, но за една част от хората беше непосилно – накрая буквално плачеха от изтощение, разказва Атанас.

На втория ден прогнозата била за лошо време, но Румен и Бебо решили да вкарат групата в морето. Двама души обаче проявили разум и останали на брега. Влязохме десетина лодки, като в началото вълнението не беше толкова силно, продължава разказа си пловдивчанинът. Гребахме няколко километра до един междинен плаж, където две от лодките останаха, а останалите продължихме към най-известния – Навагио .  Междувременно вълнението започна да се усилва и едва стигнахме, защото лодките започнаха да се пълнят с вода, продължава Атанас.

Въпреки нежеланието на една голяма част от хората и опасното вълнение, водачите им решили да се връщат след престой от около час. Предполагам го направиха с цел икономия, защото можеха да се обадят да ни приберат с корабче, но това щеше да струва някакви пари. Реално нямаше как да преценим дали ще можем да се приберем в тези вълни, тъй като ни липсваше необходимата подготовка. Все пак имахме някакво доверие на Румен и Бебо. Тръгнахме, но вълните разкъсаха групата ни и се пръснахме из морето. На около километър навътре лодката ни се обърна – аз бях с едно момиче в двойка, тъй като идеята е да има по-силен и по-слаб гребец, пояснява пловдивчанинът.

За зла участ заради лошото време в онзи момент всички лодки и корабчета били спрени и е нямало кой да забележи бедстващите. Три часа се борихме с вълните, държейки се за лодката, осолих се за цял живот. Спасителната ми жилетка се оказа малка и не можеше да ме държи над водата. Освен това не ни бе проведен инструктаж как да действаме при подобни критични ситуации. Оказа се невъзможно да се качим в лодката – направихме около 10 опита, но момичето не можеше да балансира и при това вълнение нямаше да се задържи вътре. Реално бяхме в открито море. По едно време си казах: Много тъпо, да се издавим по този начин. Вълните ни подхвърляха като топче за пинг понг. Бях по-загрижен за момичето, което премина през всички етапи – плака, моли се на Господ, изпадна в истерия. Нямахме никаква сигнализация, а след около час и половина щеше да се стъмни, препредава ужаса Атанас Петков.

След тричасовата борба вълните ги захвърлили до високи отвесни скали на острова. Братята гърци ни измъкнаха буквално на 10 метра от тях. А вълните бяха огромни и ако ни бяха запокитили в скалите – дотам. Извадихме късмет. Иначе докато бедствахме, покрай нас минаха лодки, но нямаше как да ни помогнат, защото и те щяха да се обърнат, продължава Атанас.

Междувременно водачите се уплашили и изкарали на едни скали едно момиче, което не можело да плува, и две деца на 9 и 11 години. На прикаченото видео се вижда точно момичето, което се крепи на скалата малко над разрушителните вълни. А гърците започнали да ги търсят, след като на пристанището техни приятели се загрижили, че не се връщали, и сигнализирали за помощ. Местни хора с моторна лодка започнали да ги вадят един по един.

Водачите им се оказали напълно неподготвени, без средства за сигнализация. Бяха по-уплашени и от нас, което е нормално, тъй като имаше реална опасност да се издавим, продължава Атанас. Вкараха ни във вълните, не можеха да ни помогнат, нито да сигнализират. Чист късмет е, че оцеляхме, и най-тежките щети бяха стресът и няколко одрасквания и охлузвания, допълва пловдивчанинът.

Във възторг съм от гърците, които показаха невероятно отношение – дадоха ни чай, вода, кърпи, прегръщаха и целуваха децата. След това се прибрахме и общо взето екскурзията приключи, защото голяма част от каяците липсваха. Водачите гледаха да си ги съберат, за да не загубят някой лев, а нас ни оставиха на свободна практика. На втория ден ги извикахме и им дръпнахме един другарски съд. На всичкото отгоре се оказа, че нямаме туристическа застраховка, която би трябвало да е включена в цената. Имам подозрения, че са я икономисали, а тя е 4-5 лева на човек. Малкия дявол – добре че нямаше удавени. Решихме да дадем гласност на този случай, за да знаят хората къде отиват, какво да избират и на кого да се доверяват, завършва потресаващия си разказ Атанас Петков.

 

Източник: За жената