Начало КЛЮКАРНИК Защо да палим свещ в църквата и какво означава това?

Защо да палим свещ в църквата и какво означава това?

251
Сподели

Всички ние, когато отидем на църква често палим свещ, но малко от нас знаят наистина каква е символиката на свещта и значението на този християнски акт.

Тъй като са празници, е добре да прочетете тази статия и когато следващия път запалите свещ, вече ще знаете какво представлява светлината …

 

Запалването на свещ има дълбока символика, Светият Симеон Солунски ни казва, че свещта има следните значения:

Символизира чистотата на душата ни, защото е направена от чист восък. Мекотата на душата, върху която можем да напишем нещо. Божията благодат, защото восъкът идва от ароматни цветя. Поклонението, което трябва да постигнем, защото тя свети с огън и го храни. Светлината Христова, която гори и осветява тъмнината. Любовта и мира, характеристики на всеки християнин, защото, докато гори, тя със своята светлина просвещава и утешава човек, който е в тъмнина.

Запалената свещ трябва да ни припомни, че трябва да живеем в светлината, която сме получили чрез кръщението (просветление).  Восъкът от който се правят свещите трябва да бъде чист, а се получава от пчелите, които събират само добрия прашец от цветята. Свещта символизира и начина, по който Огънят, т.е. Божеството, се съединява с душата и омекотява и просветлява нея и тези, които са в нейната среда. Свещта, като гори, осветява околността. Така съвестният християнин, когато се жертва за Божията любов,  просвещава хората и им показва пътя на спасението.

Когато отива в храма, вярващият трябва да запали свещи за живите и за покойните. Това трябва да бъде последвано от молитва за живите, да търсим милост и закрила, а за покойните успокоение и спасение на душите.

Свещта на Кръщението символизира духовната светлина, която получава новопросветеният и която трябва да даде указания и показва пред хората. Свещите на погребението, гроба и възпоменателна служба символизират светлината Христова, която се молим да освети покойния и заспива на място със светлина, блажено, където няма тъга, нито въздишка, но живот безкраен. Полиелеят в храма символизира небесната църква, където свещите и кандилата представляват светците. Ето защо, в манастирите, в определено време на богослужението, полиелеите се вдигат, за да се покаже как и небесния свят участва в прослава на Бога.

 

Източник: За жената