Начало ВЕСТИ СЛЕД ТАКСА „ПРАЗЕН СТОЛ“ ГРЪМНА НОВ СКАНДАЛ С КРЪЧМА НА МОРЕТО! ДРЪЖТЕ...

СЛЕД ТАКСА „ПРАЗЕН СТОЛ“ ГРЪМНА НОВ СКАНДАЛ С КРЪЧМА НА МОРЕТО! ДРЪЖТЕ СЕ, В КРАНЕВО ВЗИМАТ ПАРИ ЗА

351

КЗП проверява поредна необичайна такса на морето. След такса „празен стол“ от 20 лв. в Созопол, в Кранево се начислява такса „желание на клиента“ от 2 лв.

 

Ако се установи, че действително е начислена такса КЗК това само по себе си е нарушение, защото и самият търговец признава, че клиентът не е уведомен, че такова нещо ще му бъде начислено допълнително.

Това каза по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по повод поискана такса „желание на клиента“ в заведение в Кранево, община Балчик. Миналата седмица клиентка на заведението в Кранево качи снимка в интернет на касовата бележка, в която се вижда калкулирана такса „желание на клиента“ на стойност от 2 лв. и определя случката като невероятно.

Не става ясно обаче за какво желание става въпрос.  В коментарите под снимката друг клиент на заведението пише, че в заведението са му таксували препържването на лука като „желание на клиента“ за 2 лв. и добавя, че и кило лук не струва 2 лв.  „В момента извършваме проверка на конкретния случай. Изискали сме от търговеца да ни представи извадка от фискалната памет, да се убедим, че действително е начислена тази такса“, посочи председателят на КЗП и допълни, че за подобно  нарушение по Закона за туризма санкцията е от 500 до 3000 лева.

„Житейската логика навежда на това, че за нормално желание даден продукт да бъде обработен по малко по-специален начин не се налага да се правят допълнителни разходи“, коментира Маргаритов.  Според него в рамките на нормалния комплимент на заведението би могло това да бъде направено без никакъв проблем.  КЗП е извършила и проверка в този обект на принципа „таен клиент“.  „Нашите колеги са поискали да бъдат обработен по по-специален начин някои от поръчаните от тях ястия, но такава такса не им е била начислена“, каза още председателят на КЗП.

По-рано този месец нашумя и друг случай за необичайна такса на морето. Заведение в Созопол поиска такса „празен стол“ на клиенти.  Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че такава практика е недопустима. От ресторанта пък се оплакаха от вендета и заплашиха, че ще съдя „наглите клиенти“, които лъжели./bradva