Начало ЗДРАВЕ Учени от Германия и България твърдят, че българско сирене и мляко от...

Учени от Германия и България твърдят, че българско сирене и мляко от Родопите пазят от най-коварни болести

321
Сподели

Овчето мляко и сирене от Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак.

 

Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили 9 години изследвания, съобщи БНТ.

 

Българските учени, в партньорство с техни колеги от Германия, са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите – каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.

Проф. Любомир Ангелов от Института по криобиология и хранителни технологии уточни: „Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото.“

Тайната на продукта е в естествената хранителна мая

Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, селектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай. Ето какво обясни той:

„Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува.“

Д-р Стойчо Данчев добавя, че това е рецептата за дълголение в Родопите: „Нашите деди, тук в Момчиловци, са отглеждали навремето около 40 000 овце, и старото поколение, които са гледали, почти всички живееха 90-100 години.“

Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените.

Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин сезапазватбиологично активни вещества в другите продукти.

„Има явни научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха“, допълва проф. Любомир Ангелов.

 

Източник: За жената