Начало ЗДРАВЕ 9 плода, които съдържат много калий и е време да включите в...

9 плода, които съдържат много калий и е време да включите в менюто си, ако искате бърз метаболизъм и добър храносмилателен процес

484
Сподели

Калият е минерал, който балансира електролитите в тялото.

Това е извънредно важно, тъй като спомага:

 

Правилното функциониране на нервните и мускулните клетки Храносмилателния процес Метаболизма Балансирането на електро-химичните процеси в тялото

 

Организмът ви си набавя калий чрез храната. След това бъбреците ви изхвърлят ненужното количество от този минерал.

Можете да си набавите калий от:

Червеното и пилешкото месо Сьомгата, рибата треска, писията и сардините Соевите продукти Вегетарианските хамбургери Различни плодове

В тази статия ще ви разкажем за плодовете, богати на калий.

Те са вкусен способ да си набавите този минерал, а и лесно ще ги добавите към менюто си.

1.Кайсии

Знаете ли, че сушените кайсии съдържат повече калий от пресните? Колкото и да ви е трудно да повярвате в 100 гр. сушени кайсии се съдържат 33% от препоръчителната дневна доза от този минерал.

Кайсиите са много полезни за кръвообращението, защото:

Регулират кръвното налагане и телесните течности

Предпазват от появата на ревматични заболявания и артрит.

 

2.Сини сливи

Освен, че са богати на калий, сливите ви осигуряват фибри и захар. Само 100 грама от този плод ви осигуряват 12% от препоръчителната дневна доза от този минерал!

Сушените плодове дължат хранителната си стойност на процеса на сушене. По този начин се повишава съдържанието на прости въглехидрати.

Сливите са богати на витамини A, B3 и C.

Този плод бързо ви зарежда с енергия, тъй като съдържа много захар. Освен това се бори със запека, благодарение на фибрите си и намалява високите нива на холестерола.

 

3.Стафиди

Стафидите ви осигуряват невероятните 21% от препоръчителната дневна доза калий само в 100 грама. Но не трябва да забравяте, че съдържат много захар. Затова трябва да ги консумирате умерено.

Стафидите са полезни за:

Облекчаване на запека Намаляване на киселините Лекуване на симптомите на анемия Смъкване на температурата Регулиране на артериалното налягане Смъкване на високото кръвно налягане

 

4.Фурми

100 грама фурми ви дават 21% от препоръчителната дневна доза калий.

Както и при стафидите и сините сливи, не е добре да похапвате много фурми. Причината за това е високото им съдържание на захар, което може да повиши нивото на кръвната ви захар.

Силовите спортисти консумират фурми, защото са богати на антиоксиданти и минерали. Като калий, фосфор, калций и магнезий.

Освен това те съдържат и витамин B5. Той е извънредно важен за образуването на хормоните. Едно от полезните му действия е спомагането на превръщането на мазнините и въглехидратите в енергия.

Яжте фурми, но и спортувайте ежедневно. По този начин ще се възползвате максимално от полезното им действие и ще изразходвате голямото количество захар, което съдържа този плод.

Не хапвайте повече от две – три фурми наведнъж.

 

5.Смокини

100 грама сушени смокини ви дават 19% от препоръчителната дневна доза калий.

А знаете ли, че смокините не са истински плод? А се наричат сикуниум. С други думи цветчетата на съцветието са срастнали по определен начин и представляват плодоподобно образувание.

Обвивката на плода предпазва вътрешността му. Там се намират и семенцата, които по-късно ще бъдат опрашени.

 

6.Авокадо

Авокадото също е богато на калий. То е добре познато със здравословните си мазнини и ползите си за красотата.

В 100 грама авокадо се съдържат 14% от препоръчителната дневна доза калий.

 

7.Гравиола

Това е един от най-интересните плодове, за които ще ви разкажем днес. Освен, че ви осигурява около 12% от препоръчителната дневна доза калий, той съдържа и голямо количество фибри, витамин С, антиоксиданти и минерали.

Това го прави идеален за:

Повишаване защитните сили на организма Подобряване здравето на сърдечно-съдовата система Контролиране на диабета Предпазване от развитие на рак, тъй като съдържа кверцетин, витамин C и ликопен Стимулиране мозъчните функции, благодарение на съдържанието си на витамини B3 и B6.

Едно от малко познатите качества на гравиолата е ефекта върху здравето на устната кухина. А той се дължи на антибактериалното й действие. То намалява плаката. И лекува възпаленията и инфекциите по венците.

 

8.Банани

Всички знаем, че бананите са един от плодовете с най-високо съдържание на калий. Те ви осигуряват 10% от препоръчителната дневна доза от този минерал.

Бананите поддържат баланса на телесните течности. Освен това се грижат за правилното функциониране на нервната, храносмилателната и мускулната ви системи.

 

9.Маракуя

Със 100 грама маракуя си набавяте 10% от препоръчителната дневна доза калий. Осигурявате си и основни хранителни вещества, необходими на организма ви. Като витамини A, B2, C, фосфор, калций и фибри.

Този плод се препоръчва и за облекчаване на менструалните болки, тъй като има спазмолитично действие

 

10.Киви

И накрая – един чудесен плод – кивито. Освен че ви осигурява калий то съдържа голямо количество фибри и витамин C.

Този плод укрепва имунната ви система и ви предпазва срещу храносмилателни смущения.

 

Източник: За жената