Начало ВКУСНО Макар зимата да е далеч, аз отсега започвам да си правя витаминозни...

Макар зимата да е далеч, аз отсега започвам да си правя витаминозни бомбички

1350

Зимата както изглежда далеч, така изведнъж ще почука на вратата. А какво по-хубаво през студените месеци от една топла супа да се сгрее човек.

 

Но супата е нужно да „пращи“ от витамини. А витамини през зимата трудно се намират. Да – щандовете на големите вериги са пълни вече целогодишно с всякакви зеленчуци.

Но нека не се лъжем- в тях има толкоз витамини, колкото в старата шапка на дядо. Но и затова си има чалъм, при това от най-добрите чалъми – бабини.

 

Ето каква заготовка бихте могли да си направите отсега и по късно да я използвате както в супи, така и в яхнии, а и в други гозби. Тази рецепта е за истинска витаминозна бомба.

 

Необходимите продукти за една доза са:

1 кг моркови,

1 кг лук,

1 кг чушки (червени, зелени, жълти),

1 кг домати и по

4 връзки магданоз и копър.

 

От тези пропорции ще получите поне десет „бомбички“. Ако желаете повече – увеличете съответно пропорциите.Лятна манджа за душата! Каза ми я баба на село и не минава вечер, без да я направя Тази бабина манджа от село е толкова вкусна, че веднъж направите ли я, няма да се спрете

А ето и какво е нужно да направите. Обелете морковите и ги настържете на едро ренде. Почистете чушките и ги нарежете на лентички, а след това през самите лентички наполовина. Доматите и нарежете на средни кубчета, а лука – на по-едри. Зелените подправки трябва да се наситнят хубаво.

След това разбъркайте всичко много добре. Разпределете от сместа в полиетиленови пликове, като слагате по толкова, колкото ще ползвате при едно готвене. Така е необходимо да получите поне десет „бомбички“. И нещо много важно. Никога не гответе заготовката. Когато супата е готова, просто пуснете една „бомбичка“ в нея, изчакайте отново да заври и отместете тенджерата от котлона. Така ще получите не само усещането за пресни зеленчуци, но супата ви ще е пълна и с всички витамини, които са се запазили в зеленчуците

 

Източник: За жената