Начало ВКУСНО Цял живот се питам каква е разликата между сода и бакпулвер и...

Цял живот се питам каква е разликата между сода и бакпулвер и мога ли да ги заменям? Е, най- накрая разбрах

655

Бакпулвер и сода за хляб – са двете най- широко разпространени и нужни съставки за приготвяне на хлебни изделия и други ястия – например бухти.

Те се ползват за набухване и контролиране на текстурата на печивото.

Традиционният ръжен и пшеничен хляб често са леки и въздушни, а при срязването им се виждат дупки.

Това се дължи на използвания бакпулвер или сода за хляб. В същото време хлябът без глутен обаче се получава плътен, тъй като при неговото приготвяне не се използват сода или бакпулвер.

В какво се състои разликата между двата вида прахообразни продукта? Действие на содата и бакпулвера • Содата, позната в химията като натриев бикарбонат, е основният ферментиращ компонент в много рецепти. Алкална по своята същност, тя автоматично произвежда въглероден диоксид, когато влезе в контакт с киселинни съставки. Например, ако рецептата съдържа лимонов сок, кефир или мая, необходимо е да използвате сода. Въпреки че е известно, че кората става по-червена и хрупкава от содата, а печивото може да горчи, ако не спазвате пропорциите.

• Бакпулверът представлява сух прах, в който има сода за хляб и една или повече киселинни съставки, смесени заедно. Често се използва вместо мая, тъй като увеличава обема и същевременно олекотява структурата на ястието. Обичайно се използва заедно с брашно или нишесте, което забавя реакцията му, докато започне да контактува с течността. Когато тя влезе в контакт с бакпулвера, той произвежда газ под формата на малки мехурчета, които повдигат тестото.

Съществуват два често срещани типа бакпулвер – с единично и с двойно действие. Единичният бакпулвер реагира незабавно на течността и се използва напълно. Например, в палачинките. На свой ред, двойно действащият прах е по-полезен в рецептите за кейкове и блатове за торти, където той първо реагира на добавянето на течност, а след това по време на процеса на печене. Важно е вие да знаете тази разлика и изискванията на рецептата, по която ще приготвяте, преди да купите бакпулвер. По този метод разбирате, че содата и бакпулверът не са взаимозаменяеми. Използвайте сода, когато тестото съдържа киселинни съставки. Към тях се отнасят – млечни продукти, плодови сокове и дори мед. В противен случай, содата няма да реагира, дори и да е загасена с оцет или лимонов сок. По-добре е, да добавите сока директно в тестото, така мехурчетата няма да разполагат с време, за да “избягат”. А бакпулверът е в състояние да си осигури сам киселина, още повече, че компонентите в него са подбрани в най-оптималните пропорции.

Но при наличие на излишна киселина в тестото, вкусът на ястието може да се влоши. Ако се вслушате в нашите съвети, вашите печива и сладкиши ще бъдат винаги меки и въздушни! Споделете тези съвети с приятелите си, те със сигурност ще ви бъдат благодарни.

 

Източник: За жената