Начало ВЕСТИ Добра новина! През 2018 г. увеличават заплатите за този сектор-За три години...

Добра новина! През 2018 г. увеличават заплатите за този сектор-За три години те ще бъдат удвоени

499
Сподели

През новия политически сезон ни очаква напрегната работа – сериозен дебат по темата за местните данъци и такси, промени в Наказателния кодекс и др. Това каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНТ.

„Трябва да се търси социална поносимост на такса „Смет“. Няма да има промяна в данъците, които плащат хората“, посочи тя.

„По темата с намаляване на административната тежест се работи сериозно, предстоят промени в закони и подзаконови нормативни актове“, коментира Менда Стоянова. „Към края на месец юли – приходите в хазната са повече от заложените – с над 6%. За второ тримесечие ръстът на БВП е 3.6%. Второто тримесечие спрямо първото ръстът е 0.9%. Очаквам този ръст да се запази и до края на годината“, заяви тя. „Нулев или положителен баланс ще означава липса на кредити.

Половин година ще слушате спекулациите на опозицията за това как ще разпределяме излишъка в бюджета“, уточни председателят на бюджетната комисия. „Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образование – в материална база и съвременни форми на обучение“, посочи Менда Стоянова, цитирана от Фокус.

„В сектор „Сигурност“ ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника. Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма“, каза още тя.

 

Източник: За жената