Начало ЗДРАВЕ Прекалено високите нива на този хормон могат да съсипят здравето ви много...

Прекалено високите нива на този хормон могат да съсипят здравето ви много сериозно

379

Наричаме го още „ хормон на стреса “, а неговият излишък в тялото би могъл да причини големи проблеми…

 

Ролята на кортизола е да позволи на тялото бързо да намери сили и енергия, за да се справи с някаква опасност – в резултат на неговата намеса повишено количество глюкоза се насочва към мускулите, а сърдечносъдовата система се мобилизира, за да достави повече кислород.

 

Хормонът на стреса би могъл да ви причини сериозни здравословни проблеми

Когато сме изправени пред риск, имаме два пътя – бягството или борбата. И в двата случая е нужно да разполагаме с целия потенциал на тялото.

В този смисъл кортизолът е нужен на здравето. Проблемът е в това, че стресът, който изживяваме в наши дни, няма характер на непосредствена опасност за живота.

Многобройни са неприятните ситуации в живота, които възприемаме като източници на стрес. Емоциите ни допълнително подхранват напрежението – безпокойство, страх, завист и други душевни изживявания подкопават здравето, като усилват производството на кортизол.

 

Но има и други причини за високото му ниво в тялото, а точно веществата, които смущават ендокринната система и които поглъщаме с храната, въздуха и водата. Те водят не до краткотраен стрес, а до постоянно напрежение, което се натрупва ден след ден. Наричаме го хроничен стрес.

Излишният кортизол повдига нивото на глюкозата в кръвта чрез механизъм, по който благоприятства нейното производство в черния дроб. Натрупаните в този орган захари се използват от организма незабавно при първите признаци на стрес. Тяхното повишено количество обаче е за сметка на нивото на протидите – молекули, които представляват комбинация от аминокиселини, изграждащи кожата, мускулите и костите. Така повишеният кортизол може да доведе до стопяване на мускулите и болки в гръбначния стълб. При изследвания се установяват увеличени количества урея и пикочна киселина в организма, както и спад на белите кръвни телца.

 

Продължителното насищане на тялото с прекалено много кортизол е причина за многобройни метаболитни и органични смущения в организма:

– повишено кръвно налягане

– язва на стомаха

– остеопороза

– спад на защитните сили

– диабет и затлъстяване

– кожни проблеми

– ревматоиден артрит

– натрупване на коремна тлъстина.

 

Как да противодействаме на кортизола?

Редовната консумация на плодове и зеленчуци е естествено оръжие срещу повишеното ниво на кортизола в тялото. Най-полезни са зелените зеленчуци, пише „Здравен журнал“. Сред плодовете се открояват мандарините и нектарините.

Грейпфрутът също е чудесно средство, но може да бъде консумиран редовно само от хора, които не приемат лекарства за хронични заболявания.

И женшенът е част от стратегическите средства за укротяване на кортизола. А ефектът на медитацията върху нивото на опасния хормон е доказан с многобройни изследвания.

Според изследване на Станфордския университет (САЩ) консумацията на зелен фасул може да доведе до нормализиране на нивото на кортизола в човешкия организъм.

 

Източник: За жената