Начало ВКУСНО Ето как да си направите сами домашен оцет- хем за салатки, хем...

Ето как да си направите сами домашен оцет- хем за салатки, хем за отслабване и против стрии, хем при простуда и грип

522

Истинските полезни свойства на ябълковия оцет са неизброими и гарантирани, единствено, ако той е натурален или домашно произведен.

В противен случай изкуствените оцетна киселина, аромати и оцветители само биха навредили повече на здравословното ни състояние.

Поради това, за да бъдете сигурни в лечебните му качества, може да си го приготвите сами в домашни условия по следния лесен метод. Разтворете в стъклена купа с топла вода 300 грама мед, който ще послужи за ускоряване на ферментацията. Измийте и нарежете на ситни парчета или смелете 1 килограм ябълки, като отстраните от тях само дръжките и загнилите участъци. Поставете ги в голям стъклен съд и ги залейте с медения разтвор и още топла вода (желателно е да бъде предварително преварена), така че течността да покрие напълно ябълките и да е с 2-3 пръста повече от тях. Имайте предвид, че в началото ябълките винаги ще стоят на повърхността на водата. Покрийте съда с двойна марля и го оставете на проветриво топло място (25-30 градуса). Ежедневно, в продължение на 10-12 дни, разбърквайте старателно с дървена лъжица. За да протече бързо реакцията, може да разбърквате и по 3 пъти на ден. Накрая прецедете, като изстискате хубаво ябълките и ги изхвърлите. Покрийте съда с прецедената течност отново с двойна марля и го оставете на същото място за още 30 дни. Този период е необходим за узряване на оцета. През това време той ще се утаи и избистри до известна степен. След това отново го прецедете и разпределете в тъмни стъклени бутилки, като вече ги затваряте с капачка. Може да използвате така приготвения си домашен ябълков оцет за редица лечебни цели, като например: срещу атеросклероза и за пречистване на кръвоносните съдове; за спадане на отоци по краката и ръцете; при запек; срещу болки в ставите от артрит; за мехлем при шипове; срещу високо кръвно, затлъстяване и ракови заболявания; за цялостно пречистване на организма; против простуда и грип; за компрес с тамян при шипове; при сърдечна слабост или сърцебиене; срещу заболявания и запрашаване на очите; при миризма на краката и за почистване на лицето; против стрии по кожата.

 

Източник: За жената