Начало ЗДРАВЕ Как да се предпазим от летните вируси

Как да се предпазим от летните вируси

409
Сподели

Най-накрая идва моментът и за моята седмица отпуск. Тичам с все сила по следите на заминаващото си лято.

Ще го хвана за хавлията и ще си я сложа на най-хубавото място на плажа, където ще събирам остатъците от слънце и от топлото море, а децата ще строят пясъчни замъци от запечатани мигове. С усмивки, дори и в косите, се настаняваме и се любуваме на страхотното време и на мириса на зеленото от водораслите.

Два дни в синьото безвремие минават като миг. Дотук добре… После изведнъж всичко се обърква. Андрей – моят девет годишен син – започва да повръща по десет пъти на час, състояние, съпроводено с тежко разстройство. Гледа ме безпомощно с молба да го спася. Запрятам всички майчини инстинкти и опит, и след три безсънни нощи Андрей отново е на крака с отправен взор към морската синева. Сега ми остава само да се страхувам дали малката ми дъщеря и останалите членове на семейството ще прихванем от вируса…

Милена, 37 години

Лятото, като че ли изключва от своето понятие възможността за появата на вируси. Слънцето и доброто настроение сякаш ни имунизират срещу тях. Но, за съжаление, летните вируси са изключително често явление, дори са намерили своето популярно название „летен грип“, макар че такова понятие в медицинската наука фактически не съществува.

Най-често тези вируси са съпроводени с гадене, повръщане, главоболие, обща отпадналост, диария и висока температура. Това са така наречените „ентеровируси“ (от латински  „ентерон – тънко черво“). Развиват се в тънките черва и са известни със своята много плътна белтъчна обвивка, и с необичайно високата си устойчивост в околната среда. Разпространението става през устата, при недобра хигиена. Инфекцията може да се появи и от фекалиите в мръсни тоалетни и да се пренася от мухите. Понякога при приготвянето на храната, плодовете и зеленчуците не се измиват добре, което може да е повод за нахлуване на патогенните микроорганизми в тялото на човека. Замърсителите много бързо попадат през храносмилателния тракт до червата и там намират благоприятна среда за развитие. Източник на ентеровирусите могат да бъдат и замърсените водни басейни, където често споделяме интимни отпадъци. Най-податливи към тези вируси са децата.

Други летни вируси могат да атакуват горните дихателни пътища и да доведат дори до ангина.

Истината е, че тези вируси просто обичат високите температури. А играта навън и детското любопитство непрестанно подканват към докосване на различни предмети, които изобщо не претендират за чистота. Какво да правим тогава? Можем ли да предотвратим появата на тези разрушители на семейната почивка или поне да помогнем да си отидат бързо и безболезнено?

1.Първото и най-важно условие, което е добре да се спазва при профилактика, е отличната хигиена. Измивайте добре ръцете си и се погрижете и децата да са направили същото. Измивайте добре плодовете и зеленчуците, които употребявате. Овкусяването на салатата обилно с лимонов сок  може да обезвреди някои от микроорганизмите. Внимавайте с храната в заведенията. Често точно оттам тръгва заразата.

Ако Вие или децата Ви вече сте се сдобили с често повръщане и диария, не посягайте веднага към антибиотиците. В този момент те са безполезни.

1.Основното, което е необходимо да направите, е диетата. Така или иначе, в това състояние, организмът сам дава сигнали, че храната в момента е последното, което желае, като сигнализира за това със силно гадене и абсолютно отсъствие на глад. Забравете за бабините думи, че точно сега трябва да се яде, за да ти дойдат сили. Напротив – организмът използва огромен процент от своята енергия за храносмилане. А в такъв момент енергията му е необходима, за да се справи с вируса и всяко разсейване би затормозило и забавило процеса.

2. Можете да хапвате или да давате на децата препечени филийки с чай от джоджен, мента или лайка.

3.Най-важното е да следите за обезводняване. То се познава веднага по обложения език и силната обща отпадналост. В никакъв случай не приемайте наведнъж големи количества течности – това само още повече би усилило повръщането. Водата е добре да се приема по малко на чести интервали – по една чаена лъжичка през десет-петнадесет минути. Ако до три дни симптомите не отминат, е добре да се посъветвате с лекар.

4.Внимавайте с храната в обществените места. Хранете се там, където сте сигурни, че можете да се доверите на качеството.

5. Внимавайте и със захранването след като вирусът си е отишъл. Започнете със зеленчукови бульони и чайове. От плодовете са подходящи бананът и кайсията. Богати са  на калий, който е изключително полезен, като помага за възстановяване на нарушения електролитен баланс в организма.

6.Можете да използвате храносмилателни ензими, които да спомогнат за по-пълноценното усвояване на хранителните вещества и за възстановяване дейността на имунната система. Ензи-Мил съдържа седемте най-важни ензима за добро храносмилане! Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Подходящ е за прием от вегетарианци и постещи. Ензи-Мил бързо ще възстанови стомашно-чревния комфорт и ще облекчи газовете, болката и подуването.

Почивката ни може да бъде спасена. А лятото… то е само за слънчеви усмивки!