Начало ЗА ДОМА Това е най-важното нещо при мушкатото, ако искате да ви цъфти изобилно...

Това е най-важното нещо при мушкатото, ако искате да ви цъфти изобилно и да ви радва всеки ден

609

Този трик ще е от огромна полза за привържениците на мушкатото, тъй като благодарение на него ще се радват на обилен цъфтеж. Преобладаваща част от тези растения са непретенциозни и не изискват специални условия, за да се развиват добре.

 

Ако желаете обаче да ви радват с обилен цвят, ще е необходимо да спазите някои изисквания.

 

Освен скромните условия, при които вирее, почвата и поливането, ще трябва да спазите и изискванията за подрязването му. То е важен етап от грижата за това растение. Ако пренебрегнете подрязването му, бихте могли да бъдете сигурни, че не след дълго броят на съцветията ще намалее значително.

 

Издънките ще се извисят и ще се оголят, а цветето ще се обезформи и ще изгуби привлекателността си.

Това растение е едно от най-непретенциозните, но и то си има своите тънкости при отглеждането Факт е, че точно цветът прави мушкатото толкова красиво. Основното правило, по което е нужно да се подрязва това растение, не е никак сложно.

Още със засаждането е необходимо да придадете на мушкатото компактна и равна форма.

 

Не изчаквайте издънките да се удължат дотолкова, че само в горната част да има малко листа, а ги подрежете малко след появата им.

Най-добре е това да се случва, когато се изравнят с останалата част от растението.

Ако не се намесите, не очаквайте растението да ви даде странични стъбла. То ще върви само нагоре, сякаш гони висините. Подрязването на издънките на мушкатото ще накара спящите пъпки да се събудят.

Така те ще ви зарадват не само с обилен цвят, а и с изникването на ново стъбло.

 

Подрязването се извършва със специален остър нож, като той е необходимо да е обърнат към външната страна на храста. Не дърпайте силно стъблото, за да не повредите повърхностния му слой. В никакъв случай не използвайте ножица за подрязване, тъй като ще защипете стъблото и ще нарушите целостта на тъканта на мястото, на което сте извършили подрязването.

 

Източник: За жената