Начало ЗДРАВЕ Дъщеря й отхапала от банана и веднага й прилошало: Когато майката видяла...

Дъщеря й отхапала от банана и веднага й прилошало: Когато майката видяла какво има в банана, веднага я завела в Спешния център

429

Всеизвестно е, че бананите са един от любимите плодове на децата, но когато прочетете за опита на тази майка, ще бъдете много внимателни, когато следващия път давате тази сладка закуска.

Лиза Мерлин, майка от Великобритания дала на осем-годишната си дъщеря банан който купила от супермаркет. На момичето изведнъж му прилошало.

Лиза вземла бананите и изпаднала в шок, когато видяла какво яде етето. Бананите в средата били червеникаво-кафяви.

Проверила в интернет, за да види за какво става въпрос и открила, че става дума за гъбата Нигроспора. Обзела я паника. Веднага взела дъщерята и побързала към болницата.

Лекарите я успокоили обяснявайки, че причина за паника няма, защото става въпрос за вид черен мъх, т.е.

гъбички, които не нанасят трайни поражения. В такъв случай предизвиква психосоматична реакция, а на момичето вероятно му прилошало, когато видяло какво яде.

Появили и други хора, които закупили бананите от същия магазин и също намерили тези гъбички.

Дали тази гъбичка е опасна и какво прави в нашия организъм?

Гъбата с име Nigrospora след досегашните изследвания не е опасна за задравето на човека, защото унищожава жлъчна киселина. Това, което все още не е известно, дали освобождава токсините, които остават след тяхното унищожаване, както и дали са устойчиви на високи температури (храносмилане и т.н.).

Що се отнася до бананите, които имат тъмна среда, която напомня на кръв, то със сигурност и на възрастните, камо ли на децата, не им е приятно да го видят, а не пак да го изядат. Затова вероятно и реакцията на детето била такава така му прилошало.

 

Източник: За жената