Начало КЛЮКАРНИК Обречено на смърт момиче спаси живота на 8 човека

Обречено на смърт момиче спаси живота на 8 човека

325

Джемайма Ласел бе само на 13 години, когато изведнъж изпадна в безсъзнание по време на празненството по случай 38-годишнината на майка си Софи. В болницата лекарите диагностицирали у момичето аневризма на съд на главния мозък.

Четири дни по-късно момичето починало. Но всяко зло за добро, защото със смъртта си то успяло да спаси живота на 8 души.

Майката на Джемайма дала разрешение органите ѝ да бъдат присадени след разговор, който двете водили само няколко седмици преди огромната трагедия.   Какво казала майката на момичето:   „Разговорът ни бе предизвикан от кончината на наши познати при катастрофа.

Те са били включени в регистъра с донори, но органите им не можеха да бъдат дарени заради обстоятелствата около смъртта им. Джемайма до тогава не бе чувала за донорството на органи, но бе доста притеснена от факта, защото разбираше колко важно е това. Ние (Софи и съпругът ѝ) решихме да дарим органите на Джемайма, защото така двамата чувствахме, че е правилно, че тя би искала това“.

По този начин органите на Джемайма успели да спасят живота на 8 различни души, пет от които деца.   Тънките ѝ черва, сърцето ѝ, панкреаса и черния дроб, който бил разрязан на две части, за да се помогне на двама души, са били присадени заедно с белите ѝ дробове и двата ѝ бъбрека.

Понеже не всеки родител би се решил на това, родителите на Джемайма обясняват своето решение:  „Инстинктивно всеки родител би казал „не“, защото е програмиран да защитава детето си. Само заради предварителното съгласие на Джемайма ние можехме да кажем „да“.“ „Джемайма бе много мила, забавна и талантлива. Ние сме убедени, че тя би се гордяла с нашето решение“.