Начало КЛЮКАРНИК Днес в „Кьосем“: Осман е смазан от греха, който е направил и...

Днес в „Кьосем“: Осман е смазан от греха, който е направил и обвинява Кьосем

655

Прочетете какво ще се случи днес, 12-и септември в поредния епизод на хитовия турски сериал „Великолепният век: Кьосем“, излъчващ се всяка делнична вечер от 20:00 часа по bTV.

Кьосем не успява да влезе в двореца. Айше и Мурат отиват да търсят Мехмет, но не го заварват в стаята, където е затворен. Отвеждат принц Мехмет при господаря.

Осман припомня на брат си какво безгрижно детство са имали. Султанът разказва една случка от съвместния им лов с баща им.

Мехмет отговаря, че  не посегнал на нищо, което е на султана. Осман прегръща за последно принца и се прощава с него. Казва на брат си, че е удържал на думата си, но Мехемет не е. Плачите влизат, а падишхът се скрива. Мехмет моли Осман за прошка, но господарят е безмълвен. Тогава принца проклина падишаха и издъхва в ръцете на палачите. Мурад става свидетел на екзекуцията и избягва в покоите си. Съобщава на сестра си, че батко му Мехмет е умрял.

Султанът също не може да преживее смъртта на Мехмет. Гневен е на себе си и съжалява за постъпката си. Еничарите се бунтуват пред двореца. Искат да видят принц Мехмет. Вратите на двореца се отварят и еничарите виждат тялото на мъртвия принц.

Кьосем и Зюлфикяр пристигат при тях.

Мурат също е ядосан. Пита защо майка му я няма.  Агите гонят Айше и затварят принцовете в тяхната стая. Кьосем вижда трупа на сина си до вратата на двореца.  Коленичи до него, изгаряйки от мъка Султанът продължава да се самообвинява, че е извършил грях, подновявайки братоубийството. Султанът отива в гробницата, където е погребан брат му. Кьосем е вътре и се моли на Бог за покой на душата му.

Сафие се среща с Искендер. Истанбул е в криза, защото зимата ще е сурова. Сафие казва, че султан Осман отива на поход и че няма да се върне от там. Хюмашах казва на майка си, че Зюлфикяр е направил избора си и застава на страната на Искендер.

Осман казва на Кьосем, че е смазан от греха, който е направил. Обвинява Кьосем, че и тя е виновна. Султанката му казва, че не е негова Валиде и ако навреди на принцовете лично ще му вземе живота.

Сафие не вярва на Зюлфикяр, защото е близък на Кьосем. Зюлфикяр съобщава, че скоро ще има бунт и султанът ще бъде свален. Ето защо той варява, че Искендер ще е силен и мъдър падишах. Сафие отново се кара на дъщеря си. Хюмашах отново убеждава майка си, че Зюлфикяр ще е полезен за каузата. Сафие обаче иска двамата да стоят далеч от сина ѝ. Зюлфикяр казва, че трябва да се помисли за държавата. Коленичи  и целува ръка на Искендер.

Кьосем  раздава топла храна на бедните. Една майка я моли за помощ на новороденото ѝ бебе. Султанката се разпорежда да отведат детето в лечебницата. Зимата е много люта и жителите на столицата умират от глад и студ. Султанът обикаля предрешен чаршията и вижда трупове и гладни хора.

Една жена дава и помага на хората. Султанът вижда това.

Кьосем се среща с Великия везир Хюсеин паша. Той ѝ казва, че султан Осман напролет ще тръгне на поход. Предрешен, Осман помага на един бездомник. Жената му казва, че султанът е довел до това положение с неговия студен характер.

Кьосем хваща духовника, който е написал фетвата за смъртта на принц Мехмет и се разпорежда да го убият. Кълне се, че всички, които имат пръст в убийството на принца ще си платят поетапно.

 

Източник: За жената