Начало ВКУСНО Дойде ли края на лятото знам, че е време да си направя...

Дойде ли края на лятото знам, че е време да си направя няколко буркана, докато още ги има на пазара и са евтини

380

След лютеницата, все още сме на вълна зимнина, поради това продължаваме не с какво да е, а с туршия – все пак в зимните вечери ще ни е необходимо салатка към ракийката.

Царска туршия с камби:

Необходими съставки:

3 кг камби

2 глави целина

2 кг моркови

3 кг карфиол

1,5 л оцет

200 гр захар

200 гр сол

2 чаени чаши олио

2 литра вода

1 супена лъжица черен пипер

3 бр дафинов лист

Начин на приготвяне:

Приготовлението на зеленчуците изисква повече време, поради това започнете с него от сутринта или предната вечер. Почистете и нарежете всички зеленчуци в подходящ съд и ги поръсете със солта и захарта – оставете зарзавата да престои така около 7 часа.

След това изцедете сока, отделен от зеленчуците в подходящ съд и го долейте с вода до около 2 литра. Прибавете и оцета, олиото и подправките и варете до кипване. Докато варите, подредете зеленчуците в буркани и ги залейте с горещата течност. Затворете бурканите и след 3-4 дни изцедете маринатата (преточете) и пак я върнете в бурканите.

 

Царска туршия с люти чушки Необходими продукти:

10 кг чушки (камби)

5 кг карфиол

2 кг моркови

500 гр чесън

5 бр люти чушки

2 връзки целина

1 пакетче черен пипер

1 пакетче бахар

½ пакетче синап

2 чаени чаши сол

6 чаени чаши оцет

14 чаени чаши вода

2 чаени чаши мед

дафинови листа

 

Начин на приготвяне:

Почистете камбите и ги нарежете на парчета – на 4-5 според големината им, почистете и чесъна – да е на скилидки и накъсайте карфиола на розички. Нарежете и останалите зеленчуци – лютите чушки и листата на целината на ситно, а морковите на кръгчета. След това подредете всички зеленчуци в бурканите, за да има от всичко.

Пригответе саламурата като смесите водата, меда, солта и оцета и ги сварите. Ако желаете да консумирате туршията по-късно, изчакайте течността да изстине и я сипете в бурканите. Накрая за аромат добавете във всеки буркан дафинови листа и черен пипер.

 

Царска туршия с аспирин Необходими продукти:

6 кг чушки (камби)

2 кг моркови

3 кг карфиол

500 г захар

250 г сол

1 глава целина

5 глави чесън

1 л оцет

200 мл олио

черен пипер

дафинови листа

Начин на приготвяне:

Почиствате камбите, морковите и карфиола и ги посипвате се с половината от даденото в рецептата количество захар и сол и оставяте всичко да престои една нощ. На другата сутрин сварявате саламура от оцета, останалите сол и захар, олиото и подправките. Подреждате зеленчуците в буркани и заливате с готовата саламура, слагате аспирина най-отгоре в буркана. Накрая стерилизирате 5-10 минути за пълен завършек.

Царската туршия е „царска“ защото е доста богата откъм съдържание, толкова, че е достойна и за царя.

 

Сурова туршия от бамя

Разбира се, ви трябва бамя – избирате прясна бамя – недоразвита, за да е без семена. Измивате я, отрязвате дръжките и я накисвате за около 8 часа в разтвор от сол и оцет (300 гр сол, 300 мл оцет и 10 литра вода). След това изцеждате бамята и я нареждате в буркани, слагате копър за подправка. Приготвяте саламура като за 5 литра вода добавяте 300 гр сол и 400 гр оцет, варите и изчаквате да изстине. Накрая заливате бамята с готовата саламура.

 

Сурова туршия със зелени домати Необходими продукти:

зелени домати моркови карфиол краставички обелени скилидки чесън люти чушки 4 литра вода 250 гр сол 250 мл оцет 1 супена лъжица захар

Начин на приготвяне:

Почиствате и нарязвате всички зеленчуци, а след това ги нареждате в буркани. Сварявате саламура от водата, солта, оцета и захарта (по желание), а когато изстине заливате туршията. В продължение на 10 дни изсипвате сока, прецеждате го и отново го сипвате в бурканите.

 

Meшана сурова туршия

Тя съдържа зеленчуци по ваш избор – всичко, което ви се намира и е подходящо за туршия. Измивате, почиствате и нарязвате всички зеленчуци. Приготвяте саламура от 60 гр сол, 50 гр мед и 10 мл оцет като разтворите всички съставки в един литър вода. Получената един литър саламура разпределяте между бурканите, в който ще подредите зеленчуците. Накрая доливате с още вода всеки буркан и всеки ден отново прецеждате саламурата.

Дори простички и със съставки, откриващи се във всяка градина – нашите туршии са нещо традиционно, без което не минава нито една зима.

 

Източник: За жената