Начало КЛЮКАРНИК Днес в „Кьосем“: Новороденият син на Осман е болен, Хаджи ага се...

Днес в „Кьосем“: Новороденият син на Осман е болен, Хаджи ага се връща от Египет

589

Прочетете какво ще се случи днес (13-и септември) в поредния епизод на хитовия турски сериал „Великолепният век: Кьосем“.

Давут паша се готви за пир. Дилруба го упреква за разхищението.
Султанката се надява, че брат ѝ отново ще се възкачи на престола, след заминаването на действащия султан на поход.

Осман си харесва това момиче, че помага на хората. Жената се нарежда на опашка за поднесе супа на непознатия младеж.

Бюлбюл е против да се изнасят провизиите от Стария дворец и да се помага с тях на хората.

Осман упреква своя помощник, че го е лъгал за истинското положение на поданиците. Господарят се разпорежда да се отворят дворцовите хамбари и всички богаташи да споделят провизиите си.

Джанет критикува мъжа си, че е допуснал грешка с убийството на принца.

Халиме държи сметка на Кьосем защо раздава провизиите. Казва ѝ да не си отмъщава по този начин за смъртта на Мехмет. Кьосем разказва на

Халиме за плановете на Сафие.

Новороденият син на Осман е болен. Султанът обаче се самосъжалява. Споделя с Мелексима, че народът го обвинява за стореното с брат му.

Халиме казва, че не се е съюзила със Сафие. Кьосем съобщава на султанката, че Искендер е жив.

Осман се консултира с Шейх-ал Ислям. Иска от него духовниците да спрат мълвата, че зимата е в резултат на убийството на принц Мехмет. В това време влиза дъщерята на имама. Това е същата жена, която помага заедно с преоблечения падишах на бедните. Осман е изненадан. Тя му целува кафтана в знак на почит.

Хаджи ага се връща от Египет по молба на Кьосем.

Осман се ядосва на имама и си тръгва. Акиле се извинява на падишаха за думите, които му е казала. Султанът ѝ обещава, че всички ще получават храна.

Кьосем казва на Хаджи ага, че Искендер е жив.

Зюлфикяр разпитва жена си дали е на сигурно място брат ѝ. Сафие го е скрила дори от тях.

Хамиле казва на дъщеря си и зет си, че Искендер е жив. Дилруба не вярва на Кьосем. Давут решава да проучат въпроса с Искендер.

Осман решава да се ожени за Акиле, за да спечели на своя страна висшия духовник.

Давут научава от един от агите на Сафие, че Искендер е жив, но никой освен Сафие не знае къде се крие. За благодарност Давут убива агата.

Осман иска от шейха ръката на дъщеря му Акиле. Бюлбюл докладва на Сафие, че Абас ага е убит. Султанката е спокойна, че е скрила Искендер. Шейх-ал-ислям търси начин да откаже брака им. Осман е твърдо решен да сключи този брак напролет.

Отива в приюта и предлага брак на Акиле. Казва ѝ, че е говорил с баща ѝ, но той не е съгласен. Момичето се съгласява и двамата се женят през пролетта.

Мелексима се среща с Акиле в харема. Султанката не е доволна от този брак.

Бюлбюл се разпорежда на Сюлейман ага да замине на поход заедно със султана.

Осман обяснява на Мелексима, че е сключил политически брак. Заклева се пред своята фаворитка, че ще я обича до края на живота си.

Висшият духовник съобщава на Кьосем, че султанът настройва всички против себе си. Духовенството е започнало да роптае, че се е нарушила традицията.

Султан Осман тръгва на поход. Прощава се със сина си и Мелексима. Акиле вижда как двамата се гледат. После той се прощава с жена си.

Сафие събира висшето духовенство. Султанката казва на всички висши духовници, че синът ѝ Искендер е жив и трябва да се възкачи на престола.

Шейх-ал-ислям казва, че ако нещо се случи на султана по време на похода, ще се събере дивана и ще вземат решение.

Искендер се среща с Кьосем. Иска да говори с нея. Той я заплашва. Тя му казва, че ще го убие. Искендер заявява, че като се възкачи на трона ще убие синовете ѝ. Кьосем му отговаря, че дори да стане султан и да притежава целия свят, Искендер никога няма да я има.

 

Източник: За жената