Начало ВЕСТИ Страхотна новина за всички без работа. Очаква ни най- голямото наемане на...

Страхотна новина за всички без работа. Очаква ни най- голямото наемане на служители

337

От 620 анкетирани работодатели 14% предвиждат да увеличат нивата на заетост през четвъртото тримесечие на годината. Само 5% от тях очакват да намалят работната сила. 18% от работодателите не очакват промяна в плановете си за заетост.

1% не са сигурни относно намеренията си за наемане на служители. Нетната прогноза за заетостта е благоприятна и има стойност от 14%, като остава стабилна на тримесечна база и се увеличава с 3% в сравнение със същия период на миналата година, показва изследване на ManpowerGroup.

Най-много нови работници смятат да наемат в строителството (положителната прогноза в отрасъла е 24%), минното дело ( 20%) и производството ( 15%). Секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Транспорт, складове и комуникации“ също възнамеряват да наемат нови служители (съответно 13% и 12%). В публичния и социален сектор прогнозата също е оптимистична ( 11%). Работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ са по-предпазливи с прогноза от 6%. Перспективите за наемане намаляват в четири сектора, сред тях „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“, който отчита спад от 7%, и „Търговия на едро и дребно“ – намаление от 3%. По региони най-много нови кадри се очакват в Пловдив – положителна прогноза от 18%, което е увеличение от 4% в сравнение с третото тримесечие на 2017 г. и с 5% спрямо същия период на миналата година. Русе отчита най-предпазливата прогноза от 8%.

 

Източник: За жената