Начало ВКУСНО Като бяхме деца леля винаги правеше рачел и обожавахме да й ходим...

Като бяхме деца леля винаги правеше рачел и обожавахме да й ходим на гости за по филийка с него, добре че ме научи как да правя

613
Сподели

Сезона на тиквите дойде, време е да направите рачел.

Ето какво е нужно да направите хубав рачел:

2 кг хубава добре узряла обелена тиква (най-добре от белите, моят е от тиква цигулка, защото такава имах в нашата градина), 2 кг. захар, листа от индрише или ванилови шушулки (може и 2-3 прахчета, ако нямате), 2 чаени лъжички лимонтузу, 2 л вода.

Необходимо е варово мляко което се приготвя по следния начин: 150 гр.

гасена вар се разтваря в 5 литра студена вода. Разбива се много добре да няма бучки и се оставя да се утаи за 2-3 часа, при което разтвора се избистря и става полупрозрачен.

 

Приготвяне:

Тиквата се обелва и изчиства много добре от семките и меката част, реже се на приблизително еднакви кубчета с големината на локум, което е 2.5/2.5 см. Готовото утаило се варово мляко се прецежда през марля, като се внимава да не се размъти. Тоест не изливате целия разтвор. При мен отиде за покриване на тиквата около 2.5-3 литра. С прецедената течност заливате кубчетата тиква и ги оставяте да престоят 12 часа. При многократните ми въпроси към майсторките на рачел това разбрах, че когато тиквата престой 10-12 часа в разтвора става с по-хрупкава коричка (леле…колко мъка беше докато измъкна тази информация ). Когато това време е изтекло, парченцата тиква се измиват много добре многократно през 4-5 води да се отмие добре варта от тях.

От 2-та литра вода и захарта варите захарен сироп. Щом заври го оставяте на тих огън 15 минути, след което добавяте тиквата и варите 30-40 минути. Добавяте лимонена киселина и варите още 3-4 минути. Към готовия рачел добавяте листенца индрише и ванилия или едно от двете. На нашият в половината сложих индрише в другата половина ванилови шушулки. Лично на мен ми хареса повече с ванилията, но съпругът ми каза, че и двата са много хубави.

Още докато е горещ, рачелът се насипва в сухи и затоплени буркани, които се затварят веднага и се обръщат с капачката надолу. Оставят се така докато изстинат. Ако случайно има не вакумирала капачка то заварете бурканчето с рачела за 5 минути. Та в крайна сметка се оказа, че да направиш хубав рачел никак не било трудно и сложно. Успех на всички, които искат да си направят това забравено във времето сладко от тиква.

 

Източник: За жената