Начало ВЕСТИ Доцент Георги Рачев: Кога започва истинската есен и ще бъде ли зимата...

Доцент Георги Рачев: Кога започва истинската есен и ще бъде ли зимата студена

748

Есента наближава, а топлото време продължава. Хората се интересуват какво време ни очаква след „шареното“ лято от непрекъснато сменящи се горещини и ниски температури.

Кога ще дойде истинската есен и каква ще бъде зимата са основните въпроси, които си задаваме на прага на новия сезон.

– Астрономическата есен настъпва на 23 септември.

Кога реално обаче да очакваме да дойде тя, доц. Рачев?

– Във вторник ще последният ден от хубавото и топло лято. Няма как, то трябва да си отиде. Септември е есенен месец.

Днес и утре ще бъде много топло. В София температурите ще преминат 31 градуса, а може би дори и 32 градуса.

В равнините те ще достигнат и 35 градуса. В Западна Европа есента отдавна дойде. Температурите там са 10 градуса. Но у нас се радваме на прекрасни дни.

– В сряда казваме довиждане на лятото, така ли? Какво време да очакваме след това?

– В сряда и четвъртък ще е студено. Височината на слънцето е като тази, която е харектерна за края на март.

Но какво значи студено! Температури от 20 градуса ще ни се сторят хладни. Защото досега беше топло лято. А иначе няма нищо фатално, всичко е в реда на нещата.

В четвъртък и петък ще вали. Но дъждовете са необходими. Времето беше сухо през лятото и язовирите се поизпразниха. Между 26 и 28 септември ще имаме малко по-хладно време, а може би и дъждовно, но все пак това е далече.

– Всички се надяваме на циганско лято. Ще има ли тази година?

– Ще има. Няма година без циганско лято. То е около Димитровден, в края на селскостопанския период и продължава близо седмица. В

ижте, циганското лято не е топло. Сутрините му са мразовити, както и вечерите. Но по обяд се стопля и става слънчево. И хората му се радват. Затова някои го наричат сиромашко лято, други циганско.

– Нормални ли бяха горещините, които преживяхме през това лято?

– Нищо ненормално няма. Сега във вторник, когато ще свърши лятото, ще имаме осмата топла вълна.

Така беше през цялото лято. Топла вълна, след нея два дни студ, и пак топла вълна. Не е типично за нас. Но се среща веднъж на 20 г.

Нямахме температурни рекорди. В малко дни паднаха големи валежи. Благодарение на хубавото лято, туризмът и селското ни стопанство са в перфектно състояние.

България ще прибере тази година уникална реколта от около 10 млн. тона зърно. Гроздето ни е в перфектно качество.

Не бива да се кахърим топло ли е, студено ли е, а да събираме златото, което имаме на полето. 1,1 млрд. лв. е очакваната печалба от износ на зърно.

– А каква зима да очакваме?

– Хората най-после осъзнаха, че много зависят от времето. Ние едвам сме захапали есента, а вече питаме дали за Коледа ще има сняг.

Никой не може да каже. Но все пак – зимата ще бъде по-суха от нормалното. Такава е визията на големите метеорологични центрове.

Но тази прогноза не означава, че няма да има сняг, виелици и поледици. Температурите ще бъдат с около един градус повече от нормалното.

– Както ви слушам, времето е нормално и трябва да му се радваме. Ние, верни на българската си природа, и от него недоволстваме. Когато е горещо – защо е горещо, когато е студено – защо е студено…

– Да. А трябва да му се радваме. То е прекрасно. Имаме четири сезона и това е чудесно. А за нашето прословуто недоволство се сещам за един виц – когато две жени са в една стая, дистанционното за климатика няма как да не изгори.

Защото на едната задължително ще й е студено, а на другата топло. И няма да се разберат. Същото е и с времето.