Начало ВЕСТИ Жена, която пострада: В случай, че ви звъннат от този номер, не...

Жена, която пострада: В случай, че ви звъннат от този номер, не вдигайте, защото последствията могат да бъдат жестоки

173
Сподели

За нови телефонни измами, свързани с лотарията за американска Зелена карта сигнализира зрителка. Мъж, представящ се за официално лице от САЩ, се опитал да източи банковата й сметка, предава Bulgaria ON AIR.

 

Лидия Методиева се регистрира в официалния сайт на посолството за томболата, но й се появява реклама за друг сайт – “посредник”, в който може да потвърди кандидатурата си.

Различното при него било, че трябвало да заплати за услугата чрез банкова сметка.

“Мъж, с приятен глас и перфектен английски ми се обади от американски номер, за да ми каже, че съм избрана за Зелена карта. Той обаче поиска цифрите на банковата карта както отпред, така и кодът отзад. Обясних му, че няма как да му дам вторите, тъй като това е секретна информация, но той започна да ме убеждава в обратното“, разказа Лидия. След това от банката, към която е картата, служителка й се обажда, за да й съобщи, че 3 пъти от Израел са се опитали да изтеглят 800 лв., но неуспешно.

Лидия тогава е потвърдила съмненията си за измамата, като е разбрала, че опитите са били неуспешни, защото не е посочила трицифрения код на гърба на картата си. Освен това служителката в банката я информира, че много били случаите на ден за хора, измамени по същия начин. Лидия Методиева предупреди зрителите на “България сутрин”, че при поискване на номера от дебитната ви сметка може да се дават единствено последните 4 цифри от изредените отпред, а тези на гърба на картата – никога.

Също така обясни и че безконтактните карти са най-рискови, тъй като има опасност още, докато си пътувате в градския транспорт, някой с предназначено за това устройство, да източи пари от сметката ви. Лидия Методиева предостави телефонния номер на измамника:

 

Източник: За жената