Начало КЛЮКАРНИК Знаете ли защо котката ви като убие някакво животно ви го носи

Знаете ли защо котката ви като убие някакво животно ви го носи

525

Собствениците на свободно разхождащите се котки са наясно със следната ситуация: отваряте вратата на вашия домашен любимец и на прага получавате подарък под формата на убита плячка.

Чудите се защо котката ви убива невинно животно, след като купата е пълна с вкусна и полезна храна? Преди да решите, че вашата котка е само студенокръвен, безмилостен убиец, опитайте се да разберете причините за това поведение.

Защо котките насят домашните животни, които убиват?

Инстинкт за ловуване. В основата си котките, на първо място, са ловци. Според неотдавнашно проучване, живите и свободно движещи се котки са отговорни за милиарди мъртви птици и малки животни.

Това не означава, че те по своята същност са зли, те просто са напълно приспособени към хищния начин на живот. Без значение от факта, че котките са били опитомени за пръв път преди около 10 хиляди години, те запазват фините ловни инстинкти на своите диви предци. Въпреки че много от домашните животни не винаги ядат и понякога не убиват плячката си, улавянето на тяхното “препитание” е необходимост, причинена от еволюцията.

Родителски инстинкт. Най-често това поведение се среща при женските котки. Това се дължи на проявлението на родителския инстинкт. В дивата природа майките учат малките си да се хранят от ранно детство, като им носят мъртви животни и птици.Домашните котки имат и този инстинкт. Днес домашните котки често са неспособни да дадат потомство и съответно нямат на кого да предадат натрупания от поколенията опит. Ето защо те избират своите господари, защото вие сте тяхното семейство, за което е необходимо да се грижат. Затова, преди да се засрамите на домашния си любимец от не толкова желания подарък, разберете какво причинява това поведение и оценете по достойнство знака за загриженост и демонстрация на ловните му умения.

 

Източник:  За жената