Начало ВКУСНО Най- накрая стана ясна тайната съставка на идеалните палачинки и не е...

Най- накрая стана ясна тайната съставка на идеалните палачинки и не е нищо, което сме си мислили досега

453
Сподели

Идеалните палачинки вече не са мираж.

Американски химици разкриха тайните съставки, които ще направят любимите ни палачинки- лимонов сок и масло, съобщиха „Дейли мейл“ и Нова телевизия. Учените разкриха и най-голямата възможна грешка при правенето на палачинки – дългото разбиване на тестото.

То прави палачинките жилави всъщност. Лимоновият сок е необходимо да е 1 супена лъжица на чаша мляко.

 

Добре е сместа да бъде поръсена и с малко сода за хляб. Тази комбинация гарантира мехурчета газ, които надигат тестото, докато се приготвя. Така палачинките стават леки и пухкави. От содата за хляб те ще покафенеят апетитно.

Ефектът се дължи на реакцията на Маяр, която е между аминокиселините в протеините и захарите. Именно на нея се дължи вкусната миризма. Тази рeакция протича между 140 и 160 градуса Целзий и създава букет от аромати и вкусове.

Реакцията на Маяр се ускорява в алкална среда, за която пък допринася содата за хляб. Малко стопено масло в сместа също подсилва реакцията на Маяр. То забавя и освобождаването на глутена, от който палачинките стават жилави. Що се отнася до количеството му, химиците препоръчват да се експериментира. Повечето рецепти посочват четвърт чаша масло на две чаши мляко.

 

Източник: За жената