Начало КЛЮКАРНИК Приятелката ми е шивачка и ми разкри няколко трика, с които да...

Приятелката ми е шивачка и ми разкри няколко трика, с които да разпознавам качествените дрехи от боклуците на пазара (снимки)

266

Когато си купуваме нова рокля, риза или друг вид облекло, ние искаме да се сдобием с качествена стока. Но в реалност, дрехите се свиват и дори се късат след първото изпиране.

Представяме ви 10 съвета, които биха могли да ви помогнат да разпознаете качествените стоки и да избегнете загубата на излишни средства.

 

1. Проверете качеството на памучния плат като го стиснете.

Хванете единия край на плата и го стиснете в юмрук за няколко секунди. След това бавно отпуснете ръката. Погледнете тъканта. Ако тя наподобява смачкана хартия, вероятно е била обработена със специален агент, който й помага да запази формата си. Подобно текстилно изделие започва да прилича на килим след първото изпиране.

2. Издърпайте шевовете, за да видите дупките.

Качествените дрехи имат плътен бод и дебели шевове. Опитайте се да издърпате леко две съседни съединяващи части на една дреха. Ако по шевовете се образуват дупки, тогава изделието е нискокачествено.

 

3. Избягвайте откритите ципове.

Уверете се, че дрехите, които купувате, разполагат с покрити метални ципове. Те са надеждни и дълготрайни. Откритите пластмасови ципове често се чупят и са признак за лошо качество на почти всяка стока.

4. Уверете се, че подгъвът е достатъчно широк

Полите и панталоните трябва да разполагат с подгъв до 4 сантиметра. Блузите и ризите могат да бъдат изработени с по-малък – около 2 сантиметра. Ако липсва подгъв или мястото е зашито, вероятно разглеждате нискокачествена стока.

5. Разтегнете тъканта.

Качествените текстилни изделия запазват своята форма. Вземете еластичната част от полата или роклята, разтегнете я леко и я отпуснете. Ако тъканта загуби своята форма, тя вероятно е евтина и нискокачествена.

 

6. Уверете се, че ципът съвпада с дължината.

Циповете на поли, рокли и други дрехи трябва да бъдат с еднаква дължина и да съвпадат по цвят.

 

7. Обърнете внимание на етикета.

Естествените тъкани, като памук, коприна и вълна, са по-здрави и по-издръжливи от синтетичните. Въпреки това, памучните изделия бързо могат да свият след първото изпиране. Ето защо е добре да изберете дрехи с добавка (5-30%) от изкуствени тъкани (вискоза, полиестер, найлон и други). Те няма да се свият или да се разширят и могат да ви служат много по-дълго време.

8. Уверете се, че конците и шевовете съвпадат.

Проверете вида на текстилното изделие и цвета на конците. Ако те не съвпадат, това е ясен знак, че стоката е изработена в бързината. Вероятно тук има приоритет количеството, а не качеството.

9. Проверете копчетата и илиците.

Когато производителите изработват фалшива или некачествена стока, те често не обръщат внимание на малките детайли. Ето защо трябва да разглеждате копчетата и илиците, преди да закупите текстилното изделие. Уверете се, че копчетата са зашити здраво и от тях не се показват конци. Илиците трябва да бъдат прилежно покрити и равномерно разрязани.

 

10. Огледайте цвета на гънките.

Ако цветът на дръжките, каишките и закопчалките изглежда избледнял или оставя следи по гънките, това е сигурен знак, че стоката е нискокачествена. Същото важи, когато една част от нея е по-тъмна или по-светла от останалите. Този вид оцветяване постепенно избледнява след няколко измивания.

 

Източник: За жената