Начало ЗА ДОМА Ужким прането било проста работа, а все нещо оцветявам или смалявам, ама...

Ужким прането било проста работа, а все нещо оцветявам или смалявам, ама ако знаете тези 9 трика никога няма да ви се случи

343

Прането било проста работа. Да, ама не, защото често се случва да оцветим, да обезцветим и даже по- лошо, да затрием съвсем любима дреха заради неправилното й изпиране.

Тук ще изредим най- честите 9 грешки, които допускаме при пране, ето кои са те:

 

1. Прекалено висока температура – На 60 градуса е необходимо да се перат само кърпи, пеленки и спално бельо. За всичко останало е по- добре да перете на по- ниска температура. Така дрехите запазват цвета и формата си и по- малко се износват.

2. Пране с петна по дрехите– Силно замърсените дрехи се накисват предварително, а тези с петна – задължително се напръскват с препарат за петна и се запират. Ако не разполагате с препарат против петна, може да използвате оцет, лимон или сода в комбинация с прах за пране

3. Прекалено много прах за пране и омекотител– Четете внимателно указанията за дозировката им. По- голямото количество прах за пране и омекотител захабява и уврежда дрехите, вместо да ги почисти.

4. Използване на омекотител за всякакви дрехи– това е погрешно. Не използвайте омекотител за спортни дрехи, за дрехи от микрофибър, еластан и спандекс, за да ги запазите красиви по- дълго.

5. Автоматично пране на долно бельо– така бельото по- бързо се разтяга и загубва формата си. Най- добре да го изперете на ръка, но ако все пак не желаете, съблюдавайте тези правила: програмирайте пералната машина за деликатно пране, перете на не повече от 30 градуса, не използвайте центрофуга

6. Използване на избелващи средства при дрехи от еластан, ликра или спандекс- Това поврежда тъканите и те загубват еластичността си.

7. Често пране на джинсови дрехи /дънки/- Колкото и да е странно, но производителите им съветват дънките да се перат не по- често от на всеки 2 месеца. Така не губят цвета си. Но, тук вие решавате.

8. Неправилно сушене на дрехите- Честото сушене със сушилня поврежда тъканите, усложнява гладенето, променя формата им. Деликатните тъкани се сушат задължително в хоризонтално положение, без да се ползва сушилня.

9. Неправилна поддръжка на пералната машина- Винаги оставяйте отворен люка след пране, почиствайте с гъба и кърпа маншона от остатъчната влага, често измивайте контейнера за прах и други препарати, почиствайте филтъра редовно. Поне веднъж месечно пускайте пералнята без дрехи, с прах и оцет за дезинфекция. Поставяйте дрехите в пералнята равномерно, за да се избегнат подскоци и разклащания на машината.

 

Източник: За жената