Начало ЗДРАВЕ Тези 5 витамина са задължителни за здрава и красива коса

Тези 5 витамина са задължителни за здрава и красива коса

254

Състоянието на косата създава първите и най-важни впечатления, които правим на околните, а и те на нас. Редица фактори повлияват състоянието на косата ни, сред които възрастта, хормоналният баланс, генетичните заложби, хранителният режим.

Затова красивата коса е не само физическа даденост, но и белег за добро здраве. Както всяка част на тялото ни, и косата се нуждае от специфични хранителни вещества за поддържане на доброто си състояние и функции. Така дефицитът на редица нутриенти в хранителния ни режим може да окаже негативен ефект върху вида й или да провокира косопад (алопеция).  

Кои обаче са витамините, които оказват най-благоприятно влияние върху растежа и гъстотата на косата?  

Витамин А – всяка клетка на тялото ни се нуждае от витамин А за нормалния си растеж и делене. Особено отчетлива е тази нужда за косата – най-бързо растящата структура на човешкото тяло. Витамин А подпомага и секреторните функции на жлезистите клетки на скалпа, които формират т.нар. себум, придаващ естествения блясък на косата.

Витамини от група B – и най-вече витамин B7 ( биотин ). Ролята му върху състоянието на косата е комплексна. Биотинът подобрява еластичността на косъма, намалява чупливостта му и го предпазва от пресушаване. В допълнение витамин В7 участва в образуванеот на кератин – основният белтъчен компонент на косата. Дефицитът на витамин В7 се асоциира с повишен косопад и при двата пола.

Витамин С – като мощен антиоксидант, той неутрализира свободните радикали, които са основен враг на косата. Приемът на достатъчно количество витамин С гарантира нормално растяща и защитена от преждевременно стареене коса. В допълнение витамин С подсигурява абсорбцията на желязо, необходимо за растежа на косата, и подобрява синтезата на колаген – важен структурен белтък на косъма.

Витамин D – ниските нива на витамин D също се асоциират с повишен косопад и с оплешивяването и при мъже, и при жени. Позитивната му роля за здравето на косата се състои в подпомагането изграждането на космените фоликули по скалпа и останалите окосмени зони на главата.

Витамин Е – той притежава антиоксидантни свойства, по-мощни дори от тези на витамин С. Скорошно проучване показва, че при хора с косопад повишаването приема на витамин Е може да доведе до 35% ръст в растежа на косата. Витамин Е повлиява позитивно и секрецията на половите хормони, които са основни регулатори на състоянието на косата и при двата пола.

 

Източник: За жената