Начало ВЕСТИ Днес, 30 септември почитаме смел светец! 7 страхотни имена празнуват

Днес, 30 септември почитаме смел светец! 7 страхотни имена празнуват

129
Сподели

На 30 септември почитаме паметта на смел светец. В продължение на 14 години Св. Григорий изтърпява нечовешки мъки, но не се отказа от вярата си в Христа. Православната църква чества днес паметта на св. свщмчк Григорий , просветител на Армения, на св. мчца Рипсимия , св. мчк Мардоний и на преп. Акакий Латрийски .

Житие на свети свещеномъченик Григорий, просветител на Армения Великият просветител на Армения св. Григорий живял в третия и първата четвърт на четвъртия век.

Той произхождал от знатни и благородни родители езичници, сродници с царския дом на персийския владетел Артабан и на брат му арменския цар Курсар. Започнала война между арменци и перси. Григорий, тогава още дете, избягал с родителите си от Армения в Кесария Кападокийска. Там се запознал с християнската вяра. Приел свето Кръщение. Като възмъжал, встъпил в брак. Имал двама синове, Ортан и Аростан. Посветил ги в служба на Църквата. Подир смъртта на жена си Григорий се върнал в Армения и постъпил на служба при цар Тиридат. Заради вярната му служба царят го обичал много, но като узнал, че Григорий е християнин, Тиридат люто се разгневил. Започнал да го принуждава да се отрече от християнството и да се поклони на идолите. Григорий не отстъпил от вярата си. Затова бил подложен на тежки мъчения. След това го хвърлили в дълбока яма, за да го уморят. Но всемогъщият Бог го запазил невредим в тази яма.
Той внушил на една благочестива вдовица да спуска всеки ден храна на мъченика. Така Григорий прекарал в тая яма 14 години. През тия години избягали от Рим и се заселили в Армения, близо до планината Арарат, в девически манастир 37 монахини, преследвани от Диоклетиан.
Между тях била преподобна Рипсимия, която се отличавала с необикновена красота. Тиридат продължавал да преследва християните в своето царство. Нападнал и тоя девически манастир.
Всички сестри били подложени на страшни изтезания и загинали мъченически. Заради тая жестокост Бог наказал Тиридат. Той се побъркал и заприличал на звяр. Насън сестрата на царя получила указание, че Тиридат няма да се излекува, ако Григорий не бъде изваден от ямата. Мъченикът бил незабавно изваден и пуснат на свобода. Най-напред Григорий запитал за телата на убитите девойки, които лежали непогребани вече 9 дни. Като събрал разхвърляните им останки, той ги погребал недалеч от столичния град.
Тук довел болния цар, помолил се горещо за него и тъй го излекувал. По тоя начин станал отново близък на царя. Добил право да учи народа на християнската вяра и да зове всички към покаяние. Издигнал църква на мястото, където били погребани монахините. В 305 г. царят изпратил Григорий в Кесария Кападокийска да бъде ръкоположен за епископ.
Като се върнал, придружен от много свещеници, той покръстил целия царски дом и цялата страна. Св. Григорий завършил своя многострадален живот в 325 година.
Част от неговите мощи се пази и досега в Ечмиадзинския манастир , издигнат, където били погребани Рипмисия и другите девойки мъченици.
След смъртта на св. Григорий Просветител в епископски сан бил въздигнат неговия син Аростан , който продължил делото на баща си. Той бил един от 318-те отци на Първия вселенски събор, станал в Никея в 325 г.
Какво значи името Григорий?
1. Григорий е старогръцко име, което означава буден.
2. Мъжете с това име празнуват имен ден на 25 януари .
3. Още от дете Григорий е жизнено дете, което лесно се забърква в беди.
4. Притежателите на името са изключително суетни хора, които отделят много времена външния си вид.
5. Често Грирорий е начетен и интелигентен човек, но не се стреми към големи професионално успехи.
Имен ден празнуват: Григорий, Григор, Гришо, Гриша, Григория, Григорина, Григорена.

 

Източник: За жената