Начало ЗДРАВЕ Ето какви вируси ни нападат в най-скоро време

Ето какви вируси ни нападат в най-скоро време

299

Сега е моментът за ваксини. Имунитетът трае година и половина като са необходими 21 да започне да действа след защитата.

Това заяви в „Денят започва“, проф. Тодор Кантарджиев, Директор на националния център по заразни и паразитни болести. Имената на ваксиналните щампове тази година, които са предложени, са „Хонконг“ и „Мичиган“.

„В последните шест години грипът обикновено започва през ноември. Националният център следи цялата страна.

Първите случаи са грип В, след това се появява грип А, който обикновено доминира“, разкри експертът. И това е интересно: 5 ценни съвета как да се предпазим от настинка през есента В студиото на БНТ професорът заяви, че е добре хората над 60 години да обсъдят със своите лекари дали да се ваксинират като това трябва да се направи октомври или ноември.

За да си защитен, трябва да са минали 21 дни , за да се изработи имунитет. Грипната ваксина е от тези, които намаляват риска да заболееш, но не много, каза още проф. Кантарджиев.

„Медицинско е доказано,че, когато се разболееш и си ваксиниран, изкарваш грипа без усложнения. Няма как да направиш пневмония и да се засегнат вътрешните органи на хората.“ При усложнения хората трябва да търсят медицинска помощ и постъпване в болница. Има 15 вида вируси, които циркулиран. Препоръчително е хората над 60 години, хората с хронични белодробни заболявания. Хора, чиято професия изисква контакт с много хора също да го направят.

 

Източник: За жената