Начало ЗДРАВЕ На мъжа ми постоянно му миришеха безобразно обувките, докато не започнах да...

На мъжа ми постоянно му миришеха безобразно обувките, докато не започнах да слагам по 1 лъжица от това в тях

437

Неприятната миризма от обувките е непрекъснато срещан проблем, с който ежедневно се сблъскват милиони хора по света.

Поради забързания ни начин на живот доста хора не отделят нужното внимание на ходилата си. И поради това не осъзнават, че краката им не миришат приятно.

Проблемът е, че ходилата ни се потят много и така създават влажна среда за развитието на бактерии.

 

А в резултат се появяват неприятна миризма и инфекции, породени от лошата хигиена в тази област.

За щастие има много антибактериални съставки, които се борят с неприятната миризма.

Те ни помагат да почистим обувките и да неутрализираме миризмата.

В тази статия ще ви разкрием 8 съвета с натурални съставки за премахване на неприятната миризма от обувките. И освен това няма да ви се налага да купувате скъпи почистващи препарати за обувки.

Внимание!

 

1 . Сода бикарбонат

Содата бикарбонат или хлебната сода е невероятен помощник за премахване на неприятната миризма от обувките.

Антисептичните й съставки унищожават бактериите и поемат излишната влага, позволяваща развитието на вредните микроорганизми.

 

Употреба

Изсипете малко сода бикарбонат във вътрешната част на обувките и я оставете да престои една нощ. Повторете процедурата три последователни нощи, докато лошата миризма изчезне напълно.

 

2. Котешка тоалетна

Този начин за премахване на миризмата от обувките не е много познат.

За сметка на това е извънредно бърз и ефикасен. Котешката тоалетна поема цялата влага от обувките, така че неприятната миризма просто изчезва и те миришат като нови.

 

Употреба

Напълнете два чорапа с малко количество от котешката тоалетна и ги поставете в обувките. Оставете пълните чорапи цяла нощ в обувките; повторете процедурата толкова пъти, колкото е необходимо.

 

3. Бебешка пудра

Бебешката пудра попива влагата и коригира средата, в която микроорганизмите се развиват.

А приятният й нежен аромат неутрализира неприятната миризма.

 

Употреба

Нанесете обилно бебешка пудра върху ходилата си, преди да си обуете обувките. Освен това можете да изсипете малко бебешка пудра в обувките, които миришат.

 

4. Кори от цитруси

Корите от цитрусите имат антимикробно и ароматизиращо действие, което лесно премахва неприятната миризма от обувките.

Употреба

Нарежете корите от лимон, лайм или портокал на парчета и ги поставете в миришещите обувки в продължение на четири часа. След като времето изтече извадете корите и проверете дали неприятната миризма е изчезнала.

 

5. Цветове от лавандула

Цветовете от лавандула са известни с освежаващото си и успокояващо действие. Можете да откриете лавандула в много домове за неутрализиране на неприятните миризми.

Това, което много хора не осъзнават е, че цветовете от лавандула имат толкова силен аромат, че могат да бъдат използвани и за премахване на неприятната миризма от обувките.

 

Употреба

Нарежете няколко цвята от лавандула и ги поставете в обувките, за да премахнете лошата миризма. Оставете цветовете в обувките за една нощ и повторете процедурата няколко пъти през седмицата.

 

6. Етерично масло от чаено дърво

Антимикробното и противогъбично действие на маслото от чаено дърво премахва лошата миризма и бактериите причинители на инфекциите по ходилата.

Когато го капнете в обувките, то неутрализира pH нивото им и оставя приятен и чист аромат.

 

Употреба

Капнете няколко капки етерично масло от чаено дърво в обувките и изчакайте да попие. След това можете да обуете обувките. Ако неприятната миризма е прекалено силна, комбинирайте маслото с малко сода бикарбонат и оставете да подейства през нощта.

 

7. Ябълков оцет

Ябълчната и оцетната киселина в ябълковия оцет разрушават благоприятната среда за развитие на микроорганизмите причинители на лошата миризма и ги унищожават.

Благодарение на това използването на ябълковия оцет при неприятно миришещи обувки забавя разпространението на миризмата, както и развитието на бактериите.

 

Употреба

Напоете два големи памучни тампона с ябълков оцет и ги поставете в обувките. Оставете ги в обувките в продължение на два часа и след това проверете дали лошата миризма е изчезнала.

 

8. Сменяйте стелките на обувките си

Една от причините за неприятната миризма от обувките може да бъдат стелките, които носени твърде дълго се превръщат в благоприятна среда за развитие на бактерии.

Прекомерното потене, прахът, както и всички други видове замърсители попадат в стелките и ги превръщат в основен източник на миризма.

 

Какво е необходимо да правите

Редовно перете стелките си и ги сменяйте щом забележите, че са износени.

И накрая, изберете един от споменатите съвети, който ви е харесал най-много и се опитайте да се справите с неприятната миризма на обувките веднъж завинаги. Не смесвайте заедно няколко от изброените продукти, за да не получите нежелани, неприятни резултати.

 

Източник: За жената