Начало ЗДРАВЕ Толкова ми бяха пожълтели ноктите, че ме беше срам да ходя без...

Толкова ми бяха пожълтели ноктите, че ме беше срам да ходя без цветен лак, добре че приятелка ми каза как да ги избеля

307

Пожълтели нокти – естетичен проблем, който може да е сигнал за влошено здраве

Оцветяването на ноктите в жълт цвят би могло да се дължи на няколко основни причини. Най-често те се делят на 2 големи групи – от едната страна, нареждаме външните фактори, които провокират пожълтяването на ноктите.

Става дума за неправилна грижа за ръцете, а точно прекомерното третиране, ежедневното лакиране, използването на некачествени продукти или на такива, съдържащи ацетон, тютюнопушенето и други.

От друга страна, пожълтелите нокти могат да индикират за наличието на сериозен здравословен проблем. Най-честите болести, които се „разпознават” по цвета на ноктите, са заболявания на черния или белите дробове, диабет или смущения във функционирането на щитовидната жлеза.

Като фактори за промяна във външния вид на ноктите не бива да се пропускат още цялостната авитаминоза на организма, приемът на медикаменти, най-вече на продукти от групата на тетрациклините, излагане на вредното въздействие на някои химични вещества.

При развитие на гъбична инфекция също се наблюдава промяна в цвета на ноктите. При възрастните хора съдовата недостатъчност на крайниците е сред честите предпоставки за промяна в цвета на ноктите.

 

Избелване на пожълтели нокти

Ако сте убедени, че във вашия случай причината за пожълтяването на ноктите е въздействието на външни фактори, то можете да приложите някои от ефективните рецепти по-долу. Събрахме за вас 10 от най-често споделяните.

Ето ги и тях:

10 рецепти при пожълтели нокти, приложими в домашни условия

Ако сте сигурни, че промяната във вида и най-вече в цвета на ноктите ви не се дължи на здравословен проблем, то можете да се справите с пожълтелите нокти и у дома. За целта в действие влизат подръчни средства, както и продукти с изцяло натурален състав.

 

Ето кои са онези рецепти, които подбрахме за вас и с чиято помощ ще успеете да възстановите красивия вид на ноктите си:

Сода бикарбонат

Содата възвръща вида на ноктите!

В малка купичка и чаша смесете 2 с.л. сода бикарбонат и 1 с.л. вода. Разбъркайте до получаването на каша, от която внимателно нанесете върху всеки нокът. Разнесете внимателно по цялата нокътна плочка и оставете да действа за 10 минути. Изплакването става с използването на четка за зъби. Внимателно се разтърква всеки нокът и содената паста се отмива с хладка вода.

Процедурата се повтаря по 2 – 3 пъти седмично до постигане на желания резултат. А след като ноктите са възстановили здравия си вид, можете по веднъж на десетина дни отново да ги почиствате със сода с профилактична цел.

 

Зехтин и сода

Друга подходяща рецепта за избелване на нокътната плочка със сода бикарбонат се приготвя, като се смесят 1 с.л.сода, ½ ч.л. зехтин и 1 с.л. сок от лимон. След като съставките станат хомогенни, внимателно се нанасят върху всеки пръст. Оставят се да действат за 5 минути и се отмиват с топла вода. При пожълтели нокти рецептата се прилага през ден.

 

Сол и сода

Последната рецепта със сода за избелване на ноктите, която ще ви предложим, е в комбинация със сол. За целта са необходими равни количества от двата продукта – по 1 лъжичка. Слагаме ги в купичка, която до половината пълним с хладка вода. Връхчетата на пръстите се накисват и се държат във водата за 10 – 15 минути. След изваждане ръцете се изплакват и се мажат с хидратиращ крем.

 

Домат

Ако ноктите ви са пожълтели в резултат на често лакиране, при което пигменти от лака са проникнали в самите нокти, можете да използвате най-обикновен домат. За растението се знае, че има избелващо действие – всички знаем как ръцете ни „светваха” в детството, когато помагахме у дома за приготвянето на зимнината.

Е, същият ефект търсим и сега. Вариантите са два – да търкате внимателно пожълтелите нокти с парче домат или да си приготвите „доматена вана за нокти” в подходящ съд.

Все пак не очаквайте резултат на секундата. Необходими са поне 3 – 4 процедури, за да придобият ноктите характерния си розов цвят.

 

Лайка

Току що приготвеният чай от лайка също може да се използва като средство за възстановяване на външния вид на ноктите. Важно е да е силен и още топъл, за да има ефект. Ноктите се потапят в чая и се задържат, докато изстине, като леко се обриват.

Необходимо е поне 3 пъти да приложите рецептата, за да останете доволни.

Положителното е, че това е изключително щадящ и дори подхранващ метод за поддържане на маникюра и педикюра.

 

Лимонов сок

Лимоновият сок е популярно средство за избелване на ноктите!

Може би най-популярното средство за премахване на жълтия цвят от нокътя е използването на чист лимонов сок. За него се знае, че има мощно антимикробно действие, в комбинация със стягащ ефект.

При пожълтели нокти се изстисква в купичка сокът от 1 лимон. Ако е малък, може да се наложи да използвате 2 или повече, за да могат ноктите да се потопят обилно в течността. В нея престояват за поне 15 минути, след което се изплакват с хладка вода.

Възможно е след процедурата да усещате кожата на ръцете в третираната зона суха и изпръхнала, затова препоръчително е да нанесете хридратиращ крем за ръце и нокти.

 

Парче лимон

Ако нямате време да изстисквате плодове и да киснете ръцете си, то можете директно с парче лимон да обтриете пожълтелите си нокти, като за кратко се спрете на всеки пръст.

След процедурата грижата е същата – хидратиращ продукт, за да се възстанови влажността на кожата.

 

Паста за зъби

За избелване на ноктите работа върши и пастата за зъби. Ефекта си продуктът дължи на веществото водороден пероксид, което се добавя с цел изсветляване цвета на зъбите.

Ако се използва при жълти нокти, от пастата се нанася тънък слой върху всеки нокът. Оставя се да действа за 10 – 15 минути и се отмива под течаща вода с помощта на четка за зъби.

Съветът е процедурата да се повтаря най-много по 3 пъти в седмицата за период не по-дълъг от месец.

 

Разтвор на кислородна вода

Всички сме чували за избелващия ефект на кислородната вода. Той е приложим и при променен цвят на ноктите.

Важно е да се използва кислородна вода (3%)! 3 с.л. от нея се разтварят в ½ ч.ч. вода. Ноктите се накисват в разтвор за 3 минути. След изваждането се почистват с четка и се изплакват.

Заради агресивността на този подход той не бива да се прилага по-често от веднъж всяка седмица.

Още един съвет, който може да се даде, ако предпочетете този подход за избелване на ноктите, е да използвате дълбоко хидратиращ продукт след всяка процедура, защото кислородната вода дехидратира.

 

Източник: За жената