Начало ЗА ДОМА Вече вестник у нас не хвърлям, само ако знаете за какво ги...

Вече вестник у нас не хвърлям, само ако знаете за какво ги използвам, повече и вие няма да ги хвърлите

558
Сподели

Поради икономия в моя дом никога нищо не се изхвърля. Дори вестниците и остатъците от хартия и картон.

Аз ги използвам като мулч, който предпазва градината от появата на плевели и ме спасява от плевене.

Има и друг “страничен ефект” на вестниците и картона – те по-дълго време задържат влагата, което е важно, когато пече слънце.

В моя дом картонът и хартията отиват за мулч в… градината

Преди да ги положите трябва да ги подготвите, като накиснете вестниците и хартията във вода и в мокър вид ги наслоите в пет слоя на земята. Най-удобният начин да направите това е чрез накисването на всеки вестник по отделно в кофа с вода.

Когато подредите вестниците, ги поръсете с малък слой почва (в противен случай или те ще изсъхнат, или ще отлетят), и след това използвайте градински нож за засаждане на разсад на домати, пипер, патладжан, лук и т.н. Дебелият слой вестници ще пречи на слънцето да прониква на дълбоко, а появилите се плевели сред разсада ще умрат. Малките плевели, които ще се появят в горния слой на почвата,  пък могат да бъдат лесно отстранени.

Вестниците под формата на мулч могат да бъдат използвани за едногодишни култури, като през есента те се разлагат напълно. За многогодишни растения можете да ги замените с картон, който се разлага в почвата по-бавно.

 

Източник: За жената