Начало ВЕСТИ Синоптиците познаха: Днес студ, дъжд, ето къде вече вали и сняг

Синоптиците познаха: Днес студ, дъжд, ето къде вече вали и сняг

260

Синоптиците от рано предупредиха, че днес ще е страшно.

Знаеше се, че студ, дъжд и сняг ще връхлетят страната и че градусите ще паднат рязко. Още вчера пък дежурният синоптик от НИМХ към БАН очерта мащабите на снежната стихия, която ще връхлети България през уикенда.

Е, предупреждението им вече се превърна в реалност след първия паднал сняг.

Сняг вали на връх Мусала, а температурите при проходите, които се намират в Западна Стара планина и са на надморска височина над 1800 м, вече са отрицателниц. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

За последните 12 часа най-значителни са количествата на валежите в Оряхово – 39 л/кв. м., в Монтана – 37 л/кв. м. и във Враца – 33 л/кв. м. В София са отчетени 8 л/кв. м.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, през прохода Петрохан, поради валежи от сняг. Машини обработват пътната настилка, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите,.

Необходимо е внимателно шофиране по автомагистрала „Люлин“, поради валежи и сняг.

Сняг вали на връх Мусала, а температурите при проходите, които се намират в Западна Стара планина и са на надморска височина над 1 800 метра, вече са отрицателни.

 

Източник: За жената