Начало ВКУСНО Леле каква баничка направих уикенда, попаднах на една стара рецепта от тефтера...

Леле каква баничка направих уикенда, попаднах на една стара рецепта от тефтера и реших да пробвам, е няма такава вкусотия

531

Баницата е национално и автентично българско ястие, което в българските представи е универсален житейски символ. Баницата е неизменна част от празничното меню, за какъвто и да било български празник или обичай.

Като символика, най-важна е новогодишната баница, защото в нея се поставят късмети за здраве, благополучие и берекет, които най- често се правят от дрянови клонки, защото дрянът, със своята жилавост, се е превърнал в символ на сила, здраве и дълголетие.

И поради това сега ще ви представим една бърза, лесна и вкусна рецепта за баница, която може да сервирате на трапезата и на празник, и през делник.

 

Необходими продукти:

1 пакет ( от 500гр. )

готови кори

4 – 5 яйца ( за плънката )

1 яйце, необходимо за намазване на баницата, преди термичната й обработка 350-400 гр. краве сирене 250 мл. газирана вода 300 гр.кисело мляко 1 кафена лъжичка бакпулвер сол ( на вкус ) 125 гр.краве масло

 

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват много добре в една голяма купа. Добавя се и киселото мляко. След получаване на хомогенна смес се прибавя една кафяна лъжичка бакпулвер и сол на вкус. Сместа се разбърква добре и към нея се прибавя кравето сирене, което предварително е натрошено.

Тавата се намазнява с олио (или зехтин) и в нея започват да се редят корите, като на дъното на тавата се поставят три кори, за по-добра стабилност на плънката. Върху корите се поставя плънка, която е равномерно разпръсната и се добавят 3-4 малки парченца от кравето масло, след като са нанесени необходимите продукти се поставят две кори върху тях и процедурата се повтаря, докато се запълни тавата.

А ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате представа за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко кисело мляко или пък допълнително яйце, или малко количество газирана вода.

За завършек на ястието поставете две кори, за по-добра плътност. Хубаво е да се излива и отстрани по тавата малко от заливката, за не останат краищата на баницата сухи. След като приключите с подреждането на баницата в тавата трябва да я залеете с газираната вода, но преди това е необходимо да намажете баницата с едно, добре разбито яйце, като използвате мека готварска четка, за да не пробиете горните кори.

Баницата се пече в предварително загрята на 230 градуса фурна с вентилатор, след което температура се намаля на 180 градуса. Баницата се пече от двете страни ( от горе и от долу ). Времето необходимо за изпичането й е около 35-40 минути. След като я извадите от фурната, напръскайте баницата с малко студена вода и завийте тавата със стар вестник и с кухненска кърпа отгоре, за да се задуши, омекне и бухне малко повече. След около 7 минути вече бихте могли да разрежете баницата и да я сервирате.

 

Източник: За жената