Начало ВЕСТИ Властите в Англия обявиха важна новина за българите на Острова

Властите в Англия обявиха важна новина за българите на Острова

297

Броят на българите и румънците, които живеят във Великобритания, се е увеличил с почти 80% от 2014 г. насам, когато в страната е имало 230 000 души от двете балкански държави.

През тази година техният брой е достигнал до 413 000 души, съобщава британската Национална статистическа служба, цитирана от в. „Гардиън“ и БГНЕС.

Увеличаването на броя съвпада с премахването на ограниченията върху правата им за работа на Острова през 2014 г., посочва вестникът. Според статистическата служба 80% от българите и румънците в страната имат работа и само 11 500 са безработни.

Останалите или работят вкъщи, или учат, или са пенсионери. Вестникът посочва също, че макар във Великобритания да има 413 000 българи и румънци, само 6200 британци живеят в България и Румъния.

Данните на Националната статистическа служба показват, че 25% от хората в работоспособна възраст от България и Румъния са с частна практика. За сравнение 14% от работещите британци изкарват прехраната си по този начин. Други 23% от румънците и българите са заети в сферата на дистрибуцията, ресторантьорството и хотелиерството, а 23% в строителството. Близо 18% от българите работят в банковия и финансовия сектор.

Гражданите на двете страни изкарват средно по 8,33 паунда на час, което е по-малко от средната надница за британски гражданин от 11,30 паунда на час, посочва „Гардиън“. Вестникът припомня и статистика на ООН, според която 1,2 млн. българи живеят и работят извън родината си.

 

Източник: За жената