Начало ЗА ДОМА Пак ми се запуши канала, писна ми да слагам тези химикали в...

Пак ми се запуши канала, писна ми да слагам тези химикали в него, звъннах на майка страхотен съвет ми даде как да го отпуша

453
Сподели

Всичко което е необходимо за отпушване на канал или мивка , 99 % вече го имате у дома! Дори и да нямате всичко, в най-близкия магазин веднага можете да ги закупите. Хубавото е, че всичко това е без отровни химикали и доста по-евтино.

 

Оцет и сода за хляб

Както вече добре знаете тези два продукта – содата за хляб и оцета, са напълно безвредни при почистването, но също така са незаменими в домакинската работа.

Изсипете една чаена чаша сода върху запушения канал или мивка, след което добавете половин чаена чаша винен оцет отгоре. Веднага след това сложете отгоре плоска чиния, за да може содата и оцета хубаво да слязат надолу в канала. Изчакайте 30-40 минути да подействат, но не повдигайте и не местете чинията от канала. Докато чакате включете каната за топла вода или си загрейте в тенджера на котлона около 2л. вода. След като сте изчакали достатъчно време дигнете чинийката и залейте канала с врялата вода и след това пуснете кранчето с топлата вода да тече още 2-3 минути.

 

В еро и лимонов сок

Причината поради, която верото се справя така добре с отпушването на мивката и каналите е, че има хлъзгава текстура. Това помага при премахването на натрупаната замърсеност в тръбите. Разтворете 1л. веро в 3л. гореща вода. Добавете сок от 2-3 лимона и след това изсипете върху канала получения разтвор. Оставете за една нощ да подейства верото и лимоновия сок. На сутринта загрейте 2-3 л. вода и ги изсипете в канала.

 

Кока-Кола

Да, истина е! Въпреки, че звучи малко налудничаво Кока-Кола-та има доста интересни и странни приложения и в домакинството. Купете от магазина една бутилка от 2л. и я изсипете в канала или мивка. Изчакайте 1-2 часа и стоплете 2-3л. вода, след което залейте канала.

 

Как да правим профилактика на канала?

Бъдете сигурни, че горе посочените начини, не само ще отпушат канала, ще го дезинфекцират, но и ще изгонят и лошите миризми. Важното нещо, което трябва да запомните е, че е нужна профилактика на каналите. Препоръчително е на 2-3 седмици да ги почиствате.

Можете да използвате утайка от кафе, за да предотвратите натрупването на микроби и отпадъчни продукти. Изсипете една шепа от утайката от кафе и след това пуснете силна струя гореща вода. Освен, че ще имате чист канал, но и ще неутрализирате лошата миризма.

От мой личен опит ви препоръчвам да си купите от хубавите цедки, които се поставят на каналите и при използването на мивката, независимо дали в кухнята, или в банята да изхвърляте събралите се в тях отпадъци. Така ще си спестите много главоболия и напрежение.

 

Източник: За жената