Начало ВЕСТИ Известни метеоролози разбиха прогнозите за топла зима-Ето какво се очаква!

Известни метеоролози разбиха прогнозите за топла зима-Ето какво се очаква!

297
Сподели

Водещи световни метеоролози направиха на пух и прах правените напоследък, включително и в България, прогнози за мека и сравнително топла зима. Напротив, те са на мнение, че в периода декември 2017 – март 2018 година ни очаква класическа зима с обилни снеговалежи и дебели снежни преспи.

Аргументите им са свързани с необичайно високата вулканична активност на много места по света, както и с големия брой урагани, бушували в последните месеци.

 

Благодарение на тях в земната атмосфера са се натрупали големи количества прахови частици, а именно те са предпоставка за обилни валежи, предупреждават метеоролозите.

Снегът и дъждът по принцип се образуват заради това, че има дребни прахови частици в атмосферата, те са микроскопични, иначе не може да се образуват капки. Когато имаме вулканична дейност и толкова мощни урагани, това показва, че имаме насищания в атмосферата на достатъчно влага, което е предпоставка за добър снеговалеж, смятат метеоролозите, цитирани от „Ретро“.

Специалистите допълват, че това дали зимата ще бъде студена или топла, в голяма степен зависи от топлото въздушно течение между Северна и Южна Америка Ел Ниньо. Тази година Ел Ниньо още не е започнал да се проявява, което води учените до извода, че очакванията за мека и топла зима няма да се оправдаят. Доскоро се считаше, че Ел Ниньо трудно може да окаже влияние върху климата в държави като България, които са доста отдалечени от него и са вътрешноконтинентални.

В последните години обаче тези разбирания бяха опровергани. Установено е, че зими с обилен и необичайно висок снеговалеж се повтарят през 5-6 години. Последната зима с много сняг у нас беше регистрирана през 2012-2013 година, което прави прогнозата на експертите за много сняг още по-вероятна.

 

Източник: За жената