Начало ВЕСТИ Цяла Германия се скова в ужас от тази прощална маневра на командир...

Цяла Германия се скова в ужас от тази прощална маневра на командир на лайнер на Air Berlin с 200 пътници на борда (ВИДЕО)

222

Пътнически лайнер A330 на авиокомпанията Air Berlin едва не се вряза със зданието на летището в Дюселдорф. Кадри от кошмарния инцидент са качени в YouTube.

На видеото се вижда как самолетът прелита на минимална височина над терминала, а пистата за излитане и кацане остава зад него.

По информация на Sputnik Deutschland опасната маневра е била изпълнена от първия пилот на Airbus A330, който летял по маршрута Маями-Дюселдорф с 200 пътници на борда. Уточнява се, че пилотът неотдавна научил, че ще бъде уволнен заради фалита на авиокомпанията.

„Ние искахме достойно и емоционално да се сбогуваме с всички“, заявил командирът, цитиран от ZDF. Пилотът подчертал, че повторното кацане било одобрено от авиодиспечерите.

Пътниците в лайнера и на летището обаче били шокирани и изплашени до смърт. „Аз изведнъж си спомних за 11 септември и за катастрофата с A320 във Франция“, разказва един от пътниците на борда пред Focus. Очевидец, който наблюдавал от летището „прощалния жест“ пък споделя: „Имах чувството, че лайнерът няма да успее с маневрата и ще се вреже в терминала“.
Официални представители на авиопревозвача са осъдили решението на командира на екипажа като противоречащо на изискванията за сигурност и са обещали да направят разследване. Превод: БЛИЦ